Annons

Vardagar 2Rebellen Lundell har blivit en livstrött ornitolog

Ulf Lundell på Gröna Lund 2015.
Ulf Lundell på Gröna Lund 2015. Foto: IBL

Först när ensamvargen Ulf Lundell även tröttnar på fåglarna kniper det till i Therese Erikssons hjärta. ”Vardagar 2” är annars just det, drygt 670 sidor vardagliga betraktelser av det lilla livet på Österlen. Den som söker nytt skvaller mellan raderna blir utan några större överraskningar.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

”Vitsippor vitsippor vitsippor / Inget är så svårt för människan / som att leva”
Det är april 2018 och det är inte lätt att vara Ulf Lundell. Det svåra handlar mindre om att han är just Ulf Lundell, mer om att han är människa. Skilsmässan, saknaden efter galleristen S, plågar honom. Världen och politiken har blivit galen, kroppen äldre och tankarna lite mörkare. Och bilen går bra? Nej, inte det heller.

”Vardagar 2”, en pjäs på närmare 700 sidor, är här. Det är ingen nattsvart bok. Här finns öga för skönhet (nej, jag syftar inte på kvinnor, åtminstone inte enbart) och humor (om än lite undanskymd, som en oskyltad avtagsväg man lätt råkar missa i farten). Men det är klart: det sorgsna stråket dominerar. Det som ligger bakom honom är så mycket mer än det som ligger framför, och det är knepigt att försonas med. Mot slutet, i december 2018, skriver han om barnen: ”Dom kommer att uppleva / dom med / att detta att bli gammal / är det absolut svåraste i livet”.

Annons
Annons
Annons