Annons
X
Annons
X

Rebecka, 17: "Går aldrig på gratisfestival igen"

Rebecka, 17 år, stod längst fram på en konsert under musikfestivalen We are Sthlm i Kungsträdgården när hon omringades av flera killar som vägrade sluta tafsa.

– Jag kommer aldrig att gå på en gratiskonsert igen. Om det är gratis så skriker det nästan att det kommer att finnas folk där som tar på dig, säger hon till SvD.

Sexövergrepp i offentliga miljöer
AronChupas spelning på We are Sthlm.

AronChupas spelning på We are Sthlm. Foto: Alma Vestlund/ Studio Emma Svensson

Uppgifterna om sexuella övergrepp mot kvinnliga besökare på ungdomsfestivalen We are Sthlm väcker avsky.

Det var Dagens Nyheter som på söndagen rapporterade om att polisen valt att inte berätta om övergrepp som tros ha pågått i minst tre år.

Nu berättar flera unga tjejer om hur de omringades av unga män som inte slutade ta på dem, trots att killarna blev tillsagda.

Annons
X

Rebecka, 17 år, har ett stort musikintresse och brukar ofta gå på konserter. Hon och en kompis bestämde sig för att stå längst fram när dj:en AronChupa spelade på We are Sthlm i somras.

De var kanske sju, åtta stycken och så snabba så jag kunde inte märka vem av dem som gjorde vad.

– De kom fram och ställde sig nära oss, de tog oss på rumpan och överallt egentligen. Det var en grupp utländska killar. De var kanske sju, åtta stycken och så snabba så jag kunde inte märka vem av dem som gjorde vad.

Rebecka säger att hon varit på flera konserter där det hänt att någon försökt tafsa på henne, men det här gången var det annorlunda. Hon upplevde övergreppen som organiserade och killarna vägrade sluta.

– Vi sa nej och vi skakade på huvudet. Vi vände oss om och sa åt dem att sluta. Det vågade vi, eftersom vi var två. Hade jag varit själv hade jag kanske inte gjort det. Men de slutade inte och vi fick gå därifrån.

– Jag blev så arg och det är ju det enda som jag egentligen minns av den där konserten.

Rebecka och hennes vän var upprörda när de lämnade spelningen. Hon beskriver att det blev en mycket obekväm situation.

– Det hände i publikhavet och då märks nästan ingenting. Det känns som om vuxna ibland inte förstår om det är på skoj eller inte. Det är jättejobbigt att man inte ska kunna gå på saker som är roliga som tjej, bara för att man är rädd att någon ska börja tafsa, säger hon.

Det hände i publikhavet och då märks nästan ingenting. Det känns som om vuxna ibland inte förstår om det är på skoj eller inte.

Efter upplevelsen säger Rebecka att hon blivit mer misstänksam mot killar hon inte känner. Hon skulle aldrig ta på sig en kjol eller andra kläder som är lätta att komma innanför i stora folksamlingar, berättar hon.

– Jag tänker aldrig gå på We are Sthlm igen. Jag kommer gå dit man är tvungen att betala och där folk faktiskt har ett mål att gå dit för musikens skull.

Hur menar du?

– Om det är gratis så skriker det nästan att det kommer att finnas folk där som tar på dig.

Annons
Annons
X

AronChupas spelning på We are Sthlm.

Foto: Alma Vestlund/ Studio Emma Svensson Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X