Annons
X
Annons
X

”Reaktionerna mot idéprogrammet slår igenom”

Ett tecken på att också väljarna ratar Centerns idéprogramsförslag. Så tolkar två av förslagets främsta internkritiker, Gösta Gustavsson och Per Schöldberg, bottensiffrorna för C i senaste SvD/Sifomätningen.

[object Object]
Kritiker inom C anser att idéprogrammet är anledningen till att C nu tappar i Sifo-mätningen, och att partiledaren Annie Lööf till viss del är ansvarig. Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Gösta Gustavsson, distriktsordförande för C i Östergötland, har varit en av det nya idéprogramförslagets främsta kritiker och hans distrikt har tagit fram ett eget förslag till nytt idéprogram. Han tror att
raset som C gör i senaste SvD/Sifo-mätningen (från 4,5 procent i december till 3,2 procent i januari) beror på att inte heller väljarna gillar alla idéer som presenterades i förslaget.

– Det var inte så glädjande att se resultatet idag, men inte så oväntat efter det idéprogram vi fick. Reaktionerna här i Östergötland och jag tror i hela landet var väldigt negativa, och det är klart att det måste slå igenom.

Per Schöldberg, distriktsordförande för C i Kronoberg, är inne på samma linje.

Annons
X

– Väljarna har flytt för att det skett en perspektivförskjutning där det varit för stark betoning på frihet och för lite på socialt ansvarstagande. Idéprogramgruppens förslag tog en sådan riktning att många medlemmar tyckte att det här inte är Centerpartiet fullt ut, säger han.

Den nyliberala falangen har fått för stort inflytande i förhållande till den socialliberala.
Gösta Gustavsson

Gösta Gustavsson lägger stor del av ansvaret på gruppen som tog fram det uppmärksammade förslaget till ett nytt idéprogram. Hans uppfattning är att gruppen inte har lyssnat på de förslag som lämnats, trots att arbetet med idéprogrammet skulle vara en öppen process där alla fick lämna synpunkter.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Förslaget stämmer inte med den breda dialog man hade, under det arbetet fanns inte de här bitarna med. Jag uppfattar att man plockat in saker i slutskedet. Vi från Östergötland har jobbat ganska mycket med att lämna synpunkter och förslag, men vi känner inte igen oss i slutförslaget, säger Gösta Gustavsson.

  Båda menar att Annie Lööf har ansvar i egenskap av partiledare, men tycker att hon har hanterat situationen bra sedan hon avbröt sin semester i Thailand för att komma hem och styra upp debatten.

  För att lyckas vända siffrorna tror Gösta Gustavsson att centerledningen måste presentera ett idéprogram som speglar vad stora grupper centerpartister ute i landet tycker, och inte låta några få teoretiker styra partiet.

  – Den nyliberala falangen har fått för stort inflytande i förhållande till den socialliberala som utgår från våra grundvärderingar med grundtrygghet och miljö och att hela landet ska leva, säger Gösta Gustavsson.

  Per Schöldberg menar att reaktionerna på idéprogramförslaget måste tolkas som att C i framtiden ska ha en mycket mer socialliberal prägel. Han vill också utvärdera metoden att ta fram nya förslag med en öppen arbetsprocess bland annat med en plattform på nätet där alla kan lämna förslag och synpunkter.

  – Det var ett innovativt försök. Det finns anledning att ha en internutvärdering. Jag tror att vi ska titta på effekterna av det och vad som kom fram. Vi tittar på vad som varit fördelar och vad som varit nackdelar.

  Annons
  Annons
  X

  Kritiker inom C anser att idéprogrammet är anledningen till att C nu tappar i Sifo-mätningen, och att partiledaren Annie Lööf till viss del är ansvarig.

  Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X