Annons
X
Annons
X

Reagerar på finansbråket: ”De får skärpa till sig”

Finansutskottets ordförande Fredrik Olovsson (S) är tydlig med vad han tycker om bråket mellan Riksbanken och Finansinspektionen.

– De får skärpa till sig, säger han.

Andra experter håller med – ordkriget är farligt för svensk ekonomi. Men finansmarknadsminister Per Bolund räknar med att bråket lägger sig.

[object Object]
Finansutskottets ordförande Fredrik Olovsson (S) Foto: Claudio Bresciani//TT

Riksbanken och Finansinspektionen kommer inte överens. Nu senast handlar osämjan om huruvida bankerna ska ha större buffertar i svenska kronor eller i dollar och euro. Det är inte första gången de två viktigaste institutionerna på den svenska finansmarknaden är i luven på varandra. Tidigare gräl har gällt andra ämnen.

Tonen nu, då Finansinspektionen biter ifrån, är hård. Erik Thedéen har i ett irriterat brev skrivit till Riksbanken och mer eller mindre bett Ingves och de andra att hålla sig på sin kant och sköta sitt.

Nu ska de båda myndigheterna träffas för att reda ut konflikten om kapitaltäckningen. Kerstin af Jochnick, förste vice riksbankschef, säger att Riksbanken bjudit in Erik Thedéen för ett samtal. Erik Thedéen bekräftar att han kommer att diskutera brevet med Riksbanken, men vill inte kommentera kritiken.

Annons
X

– Jag går inte in på detaljer. Jag hoppas att vi kan reda ut de delar som finns i brevet i mitten av mars.

Nu kommenterar fler bråket. Kriget mellan myndigheterna är illa, särskilt i ett ekonomiskt läge som nu, tycker de.

– De får sätta sig ned och prata och skärpa till sig, säger Fredrik Olovsson, ordförande i riksdagens finansutskott (S).

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Bråket är skadligt om omvärldens förtroende för institutionerna påverkas negativt, tycker han.

  – Det är okej att ha olika åsikter, och att man har en diskussion och bryter argument. Men det måste ske ordnat, och vi har stabilitetsrådet för detta, berättar säger Fredrik Olovsson

  De båda myndigheterna kan snart få förklara sig inför finansutskottet.

  – Under de kommande veckorna ska vi träffa både Finansinspektionen och Riksbanksledningen. Den här typen av frågor brukar tas upp då, säger Fredrik Olovsson.

  Finansmarknadsminister Per Bolund välkomnade på fredagen att myndigheterna nu ska mötas för att reda ut sakfrågorna.

  Är du inte orolig att den myndighet som har oberoende kritiseras så hårt av Finansinspektionen när den faktiskt pekar på risker, och att kritiken kommer från den myndighet som ligger närmare departementet och politiken?

  – Finansmarknaden utvecklas hela tiden och det finns därför ständigt frågor som måste diskuteras. Vi har Stabilitetsrådet där vi kan disktutera den här typen av fråga, svarar Per Bolund.

  Bostadsmarknaden har svalnat. Är du oroad för att låg kronlikviditet kan torka upp banksystemet i en eventuell krissituation?

  – Det kommer jag inte att kommentera. Jag är nöjd med att Svenska banker i stresstester har kommit väl ut, viktigt eftersom vi har en så stor banksektor i förhållande till BNP.

  Harry Flam, tung nationalekonom, tycker att Riksbanken är fel ute.

  – Jag håller med Thedéen. Nu lär de ha satt ytterligare tryck på Riksbanken, säger han.

  Hur vanligt är det med sådana här öppna bråk mellan myndigheterna?

  – Det är inte vanligt. Men det har förekommit flera gånger på senare tid, även efter det att man bestämde att makrotillsynen skulle ligga på Finansinspektionen. Det har varit flera skärmytslingar med Riksbanken, säger han.

  Men Kerstin af Jochnick, som sitter i Riksbanksdirektionen, försvarar riksbankschefen Stefan Ingves.

  – Han har säkert goda skäl att skriva brevet. Det är Finansinspektionen som har tillsynsansvar gentemot bankerna, men vi har också en roll när det gäller bankernas likviditet, säger hon.

  Har ni agerat fel?

  – Nej, det har vi inte. Vi ska träffa Erik Thedéen och reda ut detta så att vi har en god arbetsfördelning mellan myndigheterna.

  Harry Flam tycker dock att ansvarsfördelningen mellan myndigheterna är klar.

  – Som jag uppfattar det är det Riksbankens uppgift att bistå med likviditet till solida banker i kris. Så jag tycker inte att det råder någon oklarhet om hur ansvaruppdelningen ska vara mellan Riksbanken och Finansinspektionen.

  – Och om Kerstin af Jochnick nu säger att det rör en likviditetsfråga, så är det ändå så att det nu gäller en normal reglering av bankerna. Det är inte fråga om kris i banksystemet, och då förstår jag inte varför Riksbanken är inne och försöker ta över Finansinspektionens ansvar.

  – Dessutom finns ju ett stabilitetsråd, där frågan ska tas upp i första hand och inte på det här sättet, säger Flam.

  **Flera storbanker **som har fått brevet från Riksbanken höjer på ögonbrynen, men vill inte lägga sig i det nu öppna bråket eftersom båda myndigheterna är så viktiga för dem.

  – Det här är en fråga som myndigheterna måste reda ut mellan varandra. Det står emellertid klart att Finansinspektionen är den myndighet som beslutar om bankernas likviditetskrav här i Sverige, säger dock Hans Lindberg, vd för Svenska Bankföreningen.

  Annons

  Finansutskottets ordförande Fredrik Olovsson (S)

  Foto: Claudio Bresciani//TT Bild 1 av 2

  Stefan Ingves hamnar i bråk när andra tycker att han trampar över sina befogenheter.

  Foto: Thommy Tengborg/TT Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X