Razzia mot småföretags holdingbolag ledde till åtal

Skatteverket har avslöjat tusentals fåmansföretag som registrerat holdingbolag utomlands för att slippa betala skatt. Genom att ”låna” från sitt eget utlandsbolag hoppas företagarna kunna använda vinsten utan att skatta. Totalt undanhålls 1,6 miljarder i skatt enligt Skattemyndigheten. Nu har en 57-årig direktör som ”lånat” 6 miljoner från sitt eget bolag åtalats för grova skattebrott.

Under strecket
Publicerad
Skatteverket har avslöjat tusentals fåmansföretag som registrerat holdingbolag utomlands för att slippa betala skatt.

Skatteverket har avslöjat tusentals fåmansföretag som registrerat holdingbolag utomlands för att slippa betala skatt.

Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX
Annons

De senaste åren har skattekonsulter marknadsfört holdingbolag utomlands som ett sätt för framgångsrika fåmansföretag att slippa de s k 3:12-reglerna och kunna ta ut vinst utan att behöva betala skatt i Sverige. Genom att kalla uttaget för lån är tanken att pengarna inte ska kunna beskattas.

Skatteverket har drivit ett projekt för att granska uppläggen med fåmansföretagens holdingbolag. Särskilt populärt är det att starta bolag i Holland, Belgien, Luxemburg, Cypern och Malta. Alla fem har förmånliga skattevillkor för holdingbolag och de tre senare i listan har också sträng banksekretess. Via Holland kan man lätt slussa pengar till skatteparadiset Nederländska Antillerna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons