Annons
X
Annons
X

Rättvisan har hunnit ifatt kommunismen

Jag känner igen blicken hos ”kamrat Duch”, föreståndaren för röda khmerernas tortyr- läger S-21, som igår dömdes till fängelse för människorättsbrott i en FN-tribunal i Phnom Penh. Jag har sett den förut, på historiska bilder från Kambodja, från Mao-Kina och från Nazityskland.

Det är ideologens på en gång döda och brinnande blick. Den som inte viker undan, utan rör sig forskande, när vuxna och barn pinas ihjäl. ”Döda varenda en” var Duchs svar till en underordnad i S-21 som undrade vad som skulle göras med sex unga pojkar och tre flickor anklagade för landsförräderi.

Sammanlagt kan han bära ansvaret för så många som 17000 människors död. Nitton års fängelse är det minsta han förtjänar. Men Duch var inte den enda som förlorade sin mänsklighet och vanns av ideologin.

Annons
X

Mellan 1975 och 1979 dog över 20 procent av den kambodjanska befolkningen i röda khmerernas och Pol Pots fasansfulla samhällsexperiment; nästan två miljoner människor. De som inte torterades till döds eller avrättades omedelbart svalt och arbetade ihjäl sig på fälten.

Historien skulle utplånas. Nu var det 1975 (år noll) och en ny bondestat skulle uppstå ur byggdammet. Städerna utrymdes, bildade människor – alla med glasögon – tvingades ut på fälten med gevärskolvar i ryggen. Allt kollektiviserades och politiserades. Ingenting fick vara privat. Till och med familjelivet öppnades för allmän insyn.

Eftersom intellektuell verksamhet var avskaffad uppfanns bland annat helt nya läkemetoder, med följden att sjuka plågades ännu mer och dödades. Apelsinjuice injicerad i blodomloppet var till exempel en idé.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Röda khmererna var en fortsättning på nazisternas och maoismens mordiska kulturradikalism, en föraning om talibanerna i Afghanistan. Skulden är odiskutabel. Men det har dröjt tre decennier innan någon inom rörelsens ledarskikt har straffats i domstol.

  Den fleråriga rättsprocessen mot Duch och fyra höga medbrottslingar har påverkats av byråkrati och politik. Röda khmererna är ett brännbart ämne i det Kambodja där före detta medlemmar ingår i regeringen, och där offer och förövare kan leva sida vid sida på samma gata.

  Trots viss folklig besvikelse i Phnom Penh över det ändå milda fängelsestraffet, som reducerades från 35 år med anledning av redan avtjänad tid, var domen mot S-21-chefen igår en framgång. Historiskt har kommunismen inte dragits inför skranket i någon högre utsträckning. Många av de värsta kommunistiska förbrytarna har sluppit undan eller hunnit avlida. Men den här gången har rättvisan i alla fall hunnit ifatt en av dem.

  Pol Pots andreman Nuon Chea, hans statschef Khieu Samphan, utrikesministern Ieng Sary och socialministern Ieng Thirith, som alla inväntar sina domar, känner flåset i nacken.

  Man lurar sig själv om man tror att kommunismen i sin naknaste form inte ser ut som ”kamrat Duch”. Katastrofen i Kambodja var inte någon begränsad händelse i en särskild tid, utan symtom på ett underliggande tankeschema.

  Som sagt: Den där blicken i rättssalen har jag sett förut.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X