Annons
X
Annons
X

Rättsväsendet hotat efter SD-ökning bland nämndemän

Med ökat politiskt inflytande kommer även inflytande i rättsväsendet – Sverigedemokraterna ökar sina nämndemansplatser i landets domstolar efter valframgångarna. Nu hotas förtroendet för rättsväsendet menar flera experter som SvD.se talat med. Andra tror att politiken kommer att stanna utanför rättssalen.

GRAFIK

TV4Nyheterna i Skåne rapporterade tidigare idag att Sverigedemokraterna kommer att få 120 skånska nämndemän, en ökning med 40 platser jämfört med förra valet. I flera andra kommuner ses en liknande trend där partiet fått ökat antal mandat, även i förvaltningsdomstolarna som bland annat hanterar asylärenden, skriver DN.se.

Eric Bylander, docent i processrätt processrätt vid Göteborgs universitet, har forskat på förtroendefrågor inom rättsväsendet. Han tror att ökningen av andelen nämndemän som utses av Sverigedemokraterna kan leda till oro bland invandrargrupper.

– Oftast är det en icke-fråga eftersom man inte vet vilket parti en nämndeman tillhör. Men i och med att antalet från SD nu ökar är diskussionen igång. Det kan det leda till en gnagande osäkerhet och det är inte bra för rättsprocessen.

Annons
X

Enligt honom är antalet mål med partipolitiskt koppling ytterst liten vilket gjort att sambandet mellan partierna och rättsväsendet sällan varit ett problem.

– Men Sverigedemokraterna gör ingen hemlighet av att de skiljer på svenskar och personer med annan bakgrund och då får vi en annan situation, säger han till SvD.se.

Han får medhåll av Ralf G Larsson, lagman och högsta chef för tingsrätten i Lund. Han arbetade tidigare i Ystad där en Sjöbopartist slutade som nämndeman i samband med att det avslöjats att hon skrivit rasistiska brev till statsminister Fredrik Reinfeldt med krav på att islam skulle förbjudas.

– Grundsynen att man ställer folk mot folk oroar mig och frågan är hur dessa obeprövade nämndemän ska förstå det som andra partier lär sina nämndemän – att man lämnar politiken utanför dörren när man arbetar som nämndeman.

Ralf G Larsson arbetade som lagman även när Ny demokrati fick nämndemannaplatser och befarar en liknande utveckling.

– Det var helt sanslöst vilka personer som då släpptes in. Jag var med en gång när en person gick fram och kramade om den tilltalade och sa att det var orättvist att vi inte tyckte som henne.

Han ifrågasätter hur Sverigedemokraterna ska få fram nämndemän om de inte ens har personer till de platser de fått i kommunfullmäktige.

– I de andra partierna testar man av så att man får bra nämndemän men i SD är jag orolig för att man inte tänker så. Då kanske de bara stoppar in vem som helst som Ny demokrati gjorde.

Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare är den som drog igång debatten om SD:s nämndemän. Han säger sig inte ha sett några konkreta exempel där personer missgynnats i rättssystmet men menar samtidigt att blotta misstanken är farlig för förtroendet. Men på Nämndemännens riksförbund tror man inte att det finns anledning att vara orolig.

– Det här är ju ingen ny situation, vi har haft alla möjliga partier under åren. Som nämndeman tar man av sig politikerhatten, det finns inte utrymme för egna filosofier. Något annat finns inte, säger kansliansvarig Catarina Ingvarsson till SvD.se.

Annons
Annons
X
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X