Annons
X
Annons
X

”Rättssäkerheten har ökat”

Migrationsminister Tobias Billström hoppas att tydligare information till asylsökande ska göra att fler återvänder självmant efter ett negativt beslut.

Tobias Billström på Hallonbergens mottagningsenhet för ensamkommande flyktingbarn som ska skickas tillbaka.
Tobias Billström på Hallonbergens mottagningsenhet för ensamkommande flyktingbarn som ska skickas tillbaka. Foto: LARS PEHRSON

Införandet av migrationsdomstolarna år 2006 skulle göra asylprocessen mer rättssäker och trovärdig för den asylsökande och därmed skulle man också komma åt problemet med att många asylsökande stannar kvar i Sverige efter ett negativt besked.

Men det blev tvärtom, efter införandet av domstolarna har färre asylsökande som fått avslag på sin ansökan självmant återvänt till sina hemländer.

I en intervju med SvD säger migrationsminister Tobias Billström att återvändandet för dem som fått avslag är viktigt för trovärdigheten i asylprocessen.

Annons
X

– Återvändande över huvud taget är en viktig fråga och det är alltid bättre om människor återvänder frivilligt än med tvång. Att människor återvänder efter ett negativt beslut är viktigt för integriteten i systemet i likhet med att man respekterar alla beslut som fattas av myndigheter och domstolar.

Billström menar att den nya asylprocessen utan tvekan gett en ökad rättssäkerhet. Domstolarna innebär att den asylsökande får lägga fram sin sak i rätten och slopandet av Utlänningsnämnden eliminerar risken för politiskt färgade beslut. Han tror att trenden vad gäller återvändande kan bero på förändringar i flyktingströmmarna.

Finns det anledning att tro att rättssäkerheten inte har något att göra med folks benägenhet att återvända självmant, utan att människor helt enkelt inte tycker att de har något att återvända till?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Nej, jag tror absolut det är viktigt med en hög grad av rättssäkerhet men det är också viktigt att rättssäkerheten spelar in i kommunikationen kring besluten, säger Billström.

  Billström hänvisar till den färska migrationsspråksutredningen som har tittat på hur Migrationsverket och domstolarna kommunicerar besluten till enskilda asylsökande.

  – Det är viktigt att man i de initiala stegen förklarar för den asylsökande att det kan sluta i ett ja eller ett nej. Om man trott att det här bara kan sluta på ett sätt, så har man väldigt svårt att acceptera ett nej.

  Vid sidan av tydligare kommunikation är Billström vag kring vad man politiskt kan göra för att påverka utvecklingen.

  Företrädare för polisen som SvD talat med menar att en faktor som spelar in när det gäller självmant återvändande är hur snabbt den asylsökande kan räkna med att bli avvisad från Sverige om man inte återvänder självmant efter ett avslag på asylansökan.

  Frågan om självmant återvändande skulle i så fall knytas till det kritiserade Reva-projektet som just hade till syfte att fler personer som saknade tillstånd att vistas i Sverige skulle lämna landet. (Reva står för ”rättssäkert och effektivt verkställighetsarbete”. Billström råkade så småningom i blåsväder i debatten kring polisens jakt på papperslösa.)

  – Jag vill inte spekulera i detta men jag kan konstatera att vi har ett antal förändringar av lagstiftningen som genomförts, till exempel att man kan få återreseförbud om man inte rättar sig efter de beslut som fattas. Sedan har vi också de projekt som löpt under lång tid som handlar om samverkan mellan olika svenska myndigheter.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Tobias Billström på Hallonbergens mottagningsenhet för ensamkommande flyktingbarn som ska skickas tillbaka.

  Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X