Annons

Rättsprinciper måste motiveras

Foto: Janerik Henriksson/TT

Att använda rättsliga istället för politiska argument är lockande för att kortsluta samtalet, ungefär som när ett barn på skolgården ropar "stjärnstopp".

Under strecket
Publicerad

Ett tröttsamt fenomen i samtiden är att politiska diskussioner allt oftare blir till juridiska dito. Oavsett om det är Moderaterna som vill tillåta anonyma vittnen eller om det är Vänsterpartiet som vill förbjuda vinstdrivande friskolor bemöts förslagen med rättsliga och inte politiska argument. Det heter att anonyma vittnen strider mot principen att en tilltalad har rätt att konfrontera bevisningen mot honom, eller att det strider mot den grundlagsskyddade egendomsrätten att förbjuda etablerade företag från att ta ut vinst.

Det talas ibland om en så kallad juridifiering av samhället, det vill säga att intressekonflikter i allt högre utsträckning avgörs av domstolar i stället för av valda politiska församlingar. Till en viss gräns är denna juridifiering något positivt. Människor har rättigheter – riktiga rättigheter som kan hävdas även mot en majoritet. Vi vill inte tillbaka till det svenska 60- och 70-talet där de femtioen procentens styre sågs som den enda nödvändiga rättighetsgarantin.

Annons
Annons
Annons