Annons
X
Annons
X

Rättsexpert: "Polisen måste tala klarspråk nu"

Polisen kände till att män i grupp ofredade flickor på en stor ungdomsfestival i Stockholm två år i rad, men kommunicerade inte händelserna, skriver DN. Rättsexperten Sven-Erik Alhem säger till SvD att uppgifterna om polisens hantering är allvarliga.

– Om polisen gått ut med detta så hade anhöriga haft bättre möjlighet att informera och skydda sina barn och unga, säger Alhem.

(uppdaterad)
Sexövergrepp i offentliga miljöer
[object Object]
Musikfestivalen i Kungsträdgården. Foto: Alexander Tillheden/Stockholms kulturfestival

Liknande massövergrepp på kvinnor som skedde i tyska Köln har även hänt i Sverige – på musikfestivalen We are Sthlm i Kungsträdgården.

Men polisen har medvetet valt att inte berätta om händelserna, skriver Dagens Nyheter. Tidningen har tagit del av de interna PM som varje dag under ungdomsfestivalen skickades till polischefer och Stockholmspolisens mediacenter.

”Dessa är så kallade flyktingungdomar företrädesvis från Afghanistan. Flera ur gänget greps för sexuella ofredanden”, skrev polisen.

Annons
X

–  Det här är en öm punkt, vi vågar ibland inte säga som det är för att vi tror att det spelar Sverigedemokraterna i händerna. Vi får ta på oss det här inom polisen, säger polischefen Peter Ågren till DN.

Rättsexperten Sven-Erik Alhem är väldigt förvånad över uppgifterna om polisens agerande.

– Det här känns väldigt olustigt. Inte minst utifrån perspektivet att anhöriga hade haft mycket bättre möjlighet att vidta åtgärder för att skydda sina barn. På så sätt hade man kunnat undvika att fler drabbats, säger han till SvD.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han tycker att det är allvarligt att polisen tystat ner en farlig situation som drabbar barn.

  – Barn tillhör en sådan grupp som fysiskt och erfarenhetsmässigt har svårare att skydda sig från angrepp.

  Sven-Erik Alhem. Foto: Stig-Åke Jönsson / TT

  Vad kan skälen vara till att händelsen tystats ner?

  – Min personliga uppfattning är att det finns en väldigt stor livräddhet att ge ut om information som rör personer som kommer från andra länder. Det finns en rädsla kring exempelvis signalementuppgifter eller för att nämna något som kan härleda till att det handlar om personer från ett annat land.

  Han fortsätter:

  – Man bör vara mån om att inte sprida främlingsfientlighet och det finns ju en risk för att det sker. Men det får inte gå så långt att det medför konsekvenser som dessa. Framför allt när det gäller barn.

  Hur borde polisen hanterat det här?

  – Det är alltid bättre att tala i klartext. Det får inte bli så att man inte vågar säga något som kan skydda barn från angrepp. Att inte berätta om händelser som dessa kan ge effekt som gynnar främlingsfientliga krafter.

  Hur skadligt är det här för förtroendet?

  – Rättsväsendet är beroende av ett högt förtroende. Och om det sker något som uppfattas som mörkläggning så påverkar det förtroendet även om det inte finns ett vetenskapligt stöd för det som hänt. Det här är skadligt för förtroendet. En tidigare varning hade främjat barnen och de ungas skyddsaspekt.

  – Myndigheter har en skyldighet att informera om sådant som kan vara farligt.

  Hur ska polisen agera nu?

  – Polisen måste tala i klartext och i sanning. Det går aldrig att tiga ihjäl någonting. Man bör tala om vad som förekommit och hur premisserna har sett ut.

  Annons
  Annons
  X

  Musikfestivalen i Kungsträdgården.

  Foto: Alexander Tillheden/Stockholms kulturfestival Bild 1 av 2

  Sven-Erik Alhem.

  Foto: Stig-Åke Jönsson / TT Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X