Annons
X
Annons
X

Rattfulla får lägre straff

Nyktra förare som skadar en annan människa i trafiken får oftare längre fängelsestraff än en som är rattfull, visar ny forskning från Statens väg och transportforskningsinstitut.

Av TT

Forskarna har tittat på tingsrättsdomar mellan 1990 och 2005 som rör vållande till annans död, vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan. De som gjort studien vet inte varför rattfulla får lägre straff.

– Men det kan vara så att har man kört bil full och hamnar i elände så skaffar man sig en bättre advokat, säger forskaren Mohammad-Reza Yahya
till Östgöta Correspondenten.

Rattfulla förare döms betydligt oftare till fängelse än nyktra, men när det gälla de grova brotten får de nyktra förarna oftare längre fängelsestraff. Forskningen visar samtidigt att fler nyktra än onyktra förare döms till fängelse om de visar grov oaktsamhet och kör ihjäl någon.

Annons
X

Att köra ihjäl en människa när man är nykter och samtidigt visa ”grov oaktsamhet” ger, enligt studien, fängelse i ett år och tre månader. Samma brott för en grovt rattfull person ger cirka en månad kortare straff.

– Man förväntar sig att en onykter förare ska straffas hårdare. Jag tycker att de som har ansvaret bör tänka till en gång till, säger Mohammad-Reza Yahya.

De dömda är mellan 18 och 64 år. 1 995 domar hittades i studien. Av dem som dömdes för att ha dödat eller skadat någon i trafiken var var femte berusad.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Linköping TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X