Annons

Rätten stoppar kamp mot svarthyror

Förvaltningsrätten säger nej till kommunens sätt att arbeta mot bidragsfusk och svarta hyror. Rädslan finns nu att beslut i högre instanser ska leda till att fusket kan fortsätta.

– Det är oerhört provocerande att kommunala skattepengar hamnar i kriminellas fickor, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.

Under strecket
Petronella Uebel / TT
Publicerad

Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala, tycker det är fel att förvaltningsrätten stoppat och upphävt kommunens beslut om avslag på ansökningar från personer som inte kunnat visa att de har ett giltigt andrahandskontrakt. Arkivbild.

Foto: VILHELM STOKSTAD/TT

Förvaltningsrätten i Uppsala har i två fall stoppat Uppsala kommuns arbete för att stoppa bidragsfusk och svarta andrahandshyror. Arkivbild.

Foto: Susanna Persson Öste/TT

Södertälje kommun har lyckats avslöja omfattande välfärdsbrottslighet genom att stoppa utbetalningar av försörjningsstöd till personer som inte kan visa att deras andrahandskontrakt är giltiga. På sätt har kommunen lyckats minska kostnaderna för ekonomiskt bistånd med 40 miljoner kronor per år sedan 2014.

Uppsala kommun arbetar sedan ett år tillbaka på ungefär samma sätt, men förvaltningsrätten har i två domar upphävt de beslut som arbetsmarknadsnämnden fattat. Erik Pelling tycker att det är olyckligt, eftersom det innebär att kriminella kan fortsätta utnyttja välfärdssystemen och utsatta människor.

Annons
Annons
Annons