Annons

Rätten: Attack mot synagoga var hatbrott

Tre män döms av Göteborgs tingsrätt för grovt olaga hot och försök till grov skadegörelse. Attacken mot synagogan i Göteborg betecknas som ett hatbrott. Arkivbild.
Tre män döms av Göteborgs tingsrätt för grovt olaga hot och försök till grov skadegörelse. Attacken mot synagogan i Göteborg betecknas som ett hatbrott. Arkivbild. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Attacken mot synagogan i Göteborg var ett hatbrott. Tre män döms till fängelse av Göteborgs tingsrätt för grovt olaga hot och försök till grov skadegörelse.

– Det är viktigt att de döms och att man kommer fram till att det var ett hatbrottsmotiv, säger kammaråklagare Stina Lundqvist.

TT
Publicerad

Den 9 december kastades flera brandbomber mot en ungdomsfest som pågick i den judiska synagogan i Göteborg. Tre män i 20-årsåldern ur en större grupp kunde identifieras och domen mot har nu fallit. Straffet blir 2 års fängelse för två av dem och den tredje döms till 1 år och 3 månaders fängelse.

Åklagaren har i åtalet hävdat att det handlar om grov mordbrand alternativt försök till grov mordbrand.

När man ser filmen är det i det allmänna medvetandet ett försök till mordbrand. Det kan uppfattas som stötande att det blir så teoretiskt. Men så fungerar juridiken, säger Stina Lundqvist.

Foto: Björn Larsson Rosvall Bild 1 av 2

Synagogan i Göteborg kärleksbombas efter lördagskvällens attack. Blommor och pappershjärtan sattes upp på grindarna till byggnaden.

Foto: Nora Lorek/ TT Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons