Annons

Rätten: Attack mot synagoga var hatbrott

Tre män döms av Göteborgs tingsrätt för grovt olaga hot och försök till grov skadegörelse. Attacken mot synagogan i Göteborg betecknas som ett hatbrott. Arkivbild.
Tre män döms av Göteborgs tingsrätt för grovt olaga hot och försök till grov skadegörelse. Attacken mot synagogan i Göteborg betecknas som ett hatbrott. Arkivbild. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Attacken mot synagogan i Göteborg var ett hatbrott. Tre män döms till fängelse av Göteborgs tingsrätt för grovt olaga hot och försök till grov skadegörelse.

– Det är viktigt att de döms och att man kommer fram till att det var ett hatbrottsmotiv, säger kammaråklagare Stina Lundqvist.

Under strecket
TT
Publicerad

När man ser filmen är det i det allmänna medvetandet ett försök till mordbrand. Det kan uppfattas som stötande att det blir så teoretiskt. Men så fungerar juridiken, säger Stina Lundqvist.

Foto: Björn Larsson Rosvall Bild 1 av 2

Synagogan i Göteborg kärleksbombas efter lördagskvällens attack. Blommor och pappershjärtan sattes upp på grindarna till byggnaden.

Foto: Nora Lorek/ TT Bild 2 av 2

Den 9 december kastades flera brandbomber mot en ungdomsfest som pågick i den judiska synagogan i Göteborg. Tre män i 20-årsåldern ur en större grupp kunde identifieras och domen mot har nu fallit. Straffet blir 2 års fängelse för två av dem och den tredje döms till 1 år och 3 månaders fängelse.

Åklagaren har i åtalet hävdat att det handlar om grov mordbrand alternativt försök till grov mordbrand.

Annons
Annons
Annons