Hur vill du dö?Rätten att själv få styra över livets slut

P C Jersild skriver om lidande i boken ”Hur vill du dö? Om makten över livets slut”.
P C Jersild skriver om lidande i boken ”Hur vill du dö? Om makten över livets slut”. Foto: Sara Mac Key

Ska människor som långsamt tynar bort i smärtor bara acceptera sitt lidande? P C Jersild förespråkar rätten att själv få styra över sin död. Josefin Holmström läser ”Hur vill du dö?” och önskar att fokus kunde ligga på förbättrad palliativvård i stället för tidigarelagd död.

Under strecket
Publicerad
Korset och Almhöjden vid Skogskyrkogården i Stockholm.

Korset och Almhöjden vid Skogskyrkogården i Stockholm.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Annons

Hur vill du dö? Helst inte alls, förstås. Men när det blir nödvändigt då? Ja, då önskar man sig ju en enkel död. Kanske omgiven av familjen, trygg och varm i en säng vid hög ålder. Men så ser döden förstås inte alltid ut. Ibland är den smärtsam och brutal i stället, dödskampen utdragen och lidandet enormt. Somliga dör av cancer, andra drabbas av ALS eller andra neurologiska sjukdomar som långsamt förlamar kroppen och decimerar den personliga autonomin. Vad säger vi till de människorna – ska de bara acceptera sitt lidande?

Detta är utgångspunkten för författaren och läkaren P C Jersilds nya bok ”Hur vill du dö? Om makten över livets slut”. Jersild, som suttit i SMER, Statens medicinsk-etiska råd, har länge varit en förespråkare av dödshjälp (man skiljer på termerna dödshjälp och eutanasi, som båda förekommer i debatten – dödshjälp är när patienten själv ges medel att avsluta sitt liv, eutanasi är när någon annan utför den dödande handlingen), och skriver här en text som är någonstans mellan debattinlägg, memoarer och sammanfattning av opinions- och forskningsläget.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons