Rättegången mot Kozlowski inledd

Under strecket
Publicerad
Annons

Washington I går inleddes de första rättegångarna i bolagsskandalernas spår i New York. Det gällde dels konglomeratet Tycos förre chef Dennis Kozlowski, dels supermäklaren Frank Quattrone.
Allt tyder på att Dennis Kozlowski använde Tyco som ett outtömligt privat konto. Frågor kring konst och fester kommer att väcka mer uppståndelse än hur eventuellt fiffel med böckerna gick till.
I början av december har det gått två år sedan de omfattande redovisningsbedrägerierna började rullas upp med konkursen i energikoncernen Enron. Totalt svindlades tiotals miljarder dollar bort under 1990-talsyran.
Avslöjandena som följde omfattade en rad välrenommerade bolag och högt ansedda direktörer.
Det skedda bidrog till urholkat förtroende för näringslivet, skärpt lagstiftning och intern räfst i den amerikanska finansinspektionen (SEC). Debatten stormade om president George W Bushs egna kontakter med Enronchefen Kenneth Lay och revisionsbranschens inflytande i kongressen och i Vita huset.
Om det möjligen kan sägas att en
del fuffens kunde tillskrivas allt desperatare försök att blåsa upp vinstsiffror och aktiekurser, som i Enron och Worldcom, tycks det i Kozlowskis fall mest ha handlat om girighet. Han använde bolagets pengar till bostäder, båtar och fester. Ett exempel är det brakkalas han ordnade för hustrun på Sardinien - där vodka serverades ur en isstaty som föreställde Michelangelos David.
Investmentbankiren Frank Quattrone som var en av de verkliga guruerna under it-boomen lade undan 200 miljoner dollar för egen räkning. Han anklagas nu för att ha beordrat sina medarbetare i Credit Suisse First Boston att förstöra material om aktieråd som SEC begärt in.

Jurister utmålar rättegångarna mot Kozlowski och Quattrone som testfall för kommande mål. Å ena sidan undrar experterna hur hårt åklagarna är redo att gå fram, å den andra om försvaret kan övertyga juryn i Kozlowskifallet om att förmånerna var både kända och godkända. En annan nyckelfråga är huruvida det är möjligt att bevisa bedrägeri i de här komplicerade
fallen. Vidare framhålls att såväl revisorer som myndighetsrepresentanter kommer att få sin beskärda del av uppmärksamheten.

Annons
Annons
Annons