Annons
X
Annons
X

Rättegång om tonårsmisshandel

I dag inleds rättegången mot två pojkar, 15 och 16 år, vid Göteborgs tingsrätt misstänkta för att ha misshandlat en 61-årig man i Kortedala i våras.

Av TT
(uppdaterad)
Rättegång inleds mot två pojkar, 15 och 16 år gamla, som åtalats för grov misshandel av 61-årig man i Kortedala.
Rättegång inleds mot två pojkar, 15 och 16 år gamla, som åtalats för grov misshandel av 61-årig man i Kortedala. Foto: SCANPIX

Den 61-årige mannen sparkades brutalt ned och misshandlades av ett tonårsgäng så svårt att han låg i koma i över två månader. Det skedde en söndagseftermiddag på Kortedala torg Göteborg i mars inför många människor. I dag inleds rättegången mot två pojkar, 15 och 16 år, vid Göteborgs tingsrätt. Åklagaren anser att det var sju pojkar men har inte kunnat binda de andra till brottet.

Offret, som ännu lider av sviter efter misshandeln, berättar under rättegången om det liv han lever i dag.

Åklagare Carl-Henrik Andersson började sin sakframställning med hur bråket hade uppstått. Medan 61-åringen hade varit inne och handlat i en matbutik på torget hade pojkarna gått fram och bråkat med eller retat 61-åringens hund som stod utanför butiken.

Annons
X

När 61-åringen blev varse detta när han kom ut igen gick han fram och pratade med pojkarna. Då faller 61-åringen bakåt och ned i en tom fontän som finns på torget.

En av de åtalade, 15-åringen, faller över honom. Då ger sig även 16-åringen ned i fontänen tillsammans med ”en eller flera av de andra” och börjar misshandla 61-åringen med slag och sparkar.

Ett vittne försökte stoppa misshandeln men lyckas inte.

Stäng

SvD GÖTEBORG – dagligt nyhetsbrev med de viktigaste nyheterna från Göteborg (må-fr)

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Åklagaren fortsatte efter paus att gå igenom alla de skador som 61-åringen åsamkats vid misshandeln. Det uppstod en mängd farliga blödningar i olika delar av hjärnan samt sprickor och krosskador i skallbenet och ansiktsskelettet. Flera av skadorna var livshotande.

  Advokat Per Söderberg som försvarar 15-åringen anser att hans klient hamnat i en nödvärnssituation och bara använt befogat våld. Söderberg kommer att kräva att 15-åringen släpps fri när förhandlingen avslutas.

  – Ja, det kommer jag att göra.

  Enligt 15-åringen har målsägaren blivit arg efter att gänget hade bråkat med hans hund. 61-åringen ska ha tagit strupgrepp på pojken där han satt på en träkrokodil i torgparken. Efter handgemäng föll båda ned i den tömda fontänen som står en bit bort. Där fortsatte de att slåss.

  Det är då den andra åtalade pojken, 16-åringen, ger sig in i handlingen för att försöka frita sin kamrat, enligt 16-åringen. Han hoppar ned i fontänen och utdelar några slag eftersom kompisen ligger i bensax.

  Även 16-åringens försvarare, advokat Anders Lindstrand, kommer att yrka på frikännande.

  – Han ser inte att han har gjort något brottsligt i detta. Hans enda uppsåt och syfte var att undsätta kamraten och stoppa bråket mellan de två, säger Lindstrand.

  Enligt advokaterna är det inte klart från vem 61-åringen fick sina oerhört allvarliga skador.

  – Vi har sex dagar på oss att reda ut det. Men det finns flera vittnen som säger olika saker. Men det är än så länge inte utrett vem som har gett honom dessa skador. Eller om de kom vid fallet, rakt ned i en torrlagd fontän, säger Per Söderberg.

  TT: Eller någon/några av de övriga fem som ursprungligen var misstänkta men som inte kan bindas till brottet?

  – Det är min bestämda uppfattning. Åklagaren har valt att bara åtala två trots att de var sju på platsen. Det kan mycket väl vara någon av de övriga fem, säger Söderberg.

  Söderberg hävdar, liksom den andra försvararen, att hans klient handlat i nödvärn.

  61-åringen har fått ett permanent rör inopererat i halsen och har flera operationer framför sig. Han har nedsatt orienteringsförmåga i tid och rum, har förlorat minnet till stor del - han minns inget av misshandeln - och lider av talsvårigheter.

  Han har förlorat synen på höger öga. Det finns stor risk för framtida men.

  Och det tycks overkligt att han trots allt kan vara med under rättegången. Han lyssnar noga och följer vaksamt förhandlingen. Han tittar ofta rakt fram tvärs över rättssalen mot de två åtalade.

  De två unga pojkarna väjer inte för blickarna från honom. Den glasögonprydde 16-åringen vilar ofta huvudet i händerna. 15-åringen tittar ofta mot åhörarna och gäspar emellanåt.

  61-åringen, en tunn förtidspensionär som fick sluta efter 14 år som elektriker på Volvo, lever ensam. Han har ingen familj, inga barn. Men en syster som nu efter misshandeln, som förmodligen gjort honom handikappad resten av livet, får träda in som god man för honom. Han klarar inte att sköta sitt eget liv efter det som hänt.

  I förhöret med 61-åringen markerade åklagaren att mannen lidit av hjärtbesvär de senaste åren och har nedsatt prestationsförmåga. Något som knappast skulle främja att han skulle ha angripit tonårsgänget, som ungdomarna hävdar.

  – Det är rena dumheterna. Hur skulle jag orkat med dem. Jag har aldrig varit i bråk tidigare, sade 61-åringen.

  Han säger sig inte minnas någonting från de senaste två, tre åren. Allt är borta. Han minns inget från själva misshandeln. Minns inte att han legat länge på sjukhus.

  – Jag fattade först när jag kände alla ärren när jag kliade mig i huvudet.

  Han har efter misshandeln svårt att förstå andra. Undviker helst folksamlingar och platser han inte är van vid.

  – Jag känner stor osäkerhet. Jag har svårt att komma ihåg vad någon sade till mig i går, säger han.

  Göteborg TT

  Annons
  Annons
  X

  Rättegång inleds mot två pojkar, 15 och 16 år gamla, som åtalats för grov misshandel av 61-årig man i Kortedala.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X