Annons

”Maskinen skulle inte ha kört på hygget alls”

En helikopter vattenbombar skogsbranden i Västmanland, då 14 000 hektar skog till ett värde av hundratals miljoner brann upp sommaren 2014. Arkivbild.
En helikopter vattenbombar skogsbranden i Västmanland, då 14 000 hektar skog till ett värde av hundratals miljoner brann upp sommaren 2014. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Rättegången mot skogsföretagen som misstänks för den stora branden som bröt ut i Västmanlands skogar för fem år sedan är inledd.

Under rättegångens första dag presenterades bland annat avtal, brandrapporter och expertutlåtanden.

Under strecket
Lisa Andersson / TT
Uppdaterad
Publicerad

En första av 15 planerade rättegångsdagar i fallet om skogsbranden i Västmanland är nu avklarad. Under tisdagens inledande förhandlingar i Västmanlands tingsrätt i Västerås presenterades brandrapporter, avtal mellan skogsföretagen, en förklaring i hur en markberedare fungerar samt expertutlåtanden om blixtar och fuktighet, rapporterar SVT.

Det tros vara en gnista från en skogmaskin som satte i gång den omfattande branden i Västmanland 2014. Åklagare Christer Sammens menar att de båda åtalade skogsbolagen ska ta sitt ansvar och betala, trots att det inte finns något regelverk om skogsindustrins ansvar för skogsbränder.

Annons
Annons
Annons