Rättegång mot Zuma skjuts upp efter kravaller

Sydafrikansk polis patrullerar utanför domstolen i Pietermaritzburg under måndagens rättgång mot Jacob Zuma.
Sydafrikansk polis patrullerar utanför domstolen i Pietermaritzburg under måndagens rättgång mot Jacob Zuma. Foto: Shiraaz Mohamed/AP/TT

Sydafrikas före detta president Jacob Zuma får som han vill. Den långdragna korruptionsrättegången mot 79-åringen, som kallats för teflonpresidenten på grund av sin förmåga att undkomma rättvisan, skjuts nu upp till den 10 augusti.

Under strecket
TT-AFP
Publicerad
Annons

När rättegången i virtuell form återupptogs under gårdagen yttrade Zuma själv inte ett ord. Men via sin advokat krävde han en ytterligare tidsfrist – bland annat för att landets författningsdomstol ska kunna upphäva det 15 månader långa fängelsestraff som han dömdes till i slutet av juni. Expresidenten dömdes då för domstolstrots sedan han vägrat att framträda inför den kommission som utreder korruptionsanklagelser mot honom.

Domaren går nu Zuma till mötes och skjuter upp rättegången med hänvisning till pandemin samt de oroligheter som skakat Sydafrika sedan fängslandet av honom den 8 juli. Protesterna mot fängslandet urartade snabbt till upplopp och kravaller i bland annat Durban och Johannesburg, med omfattande plundring, mordbränder och skottlossningar. Över 200 människor miste livet i oroligheterna och fler än 2 500 har gripits.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons