Annons

Rättegång mot kvinnan som stoppade flygning

På måndag hålls rättegången mot aktivisten Elin Ersson som står åtalad vid Göteborgs tingsrätt för brott mot luftfartslagen. Arkivbild.
På måndag hålls rättegången mot aktivisten Elin Ersson som står åtalad vid Göteborgs tingsrätt för brott mot luftfartslagen. Arkivbild. Foto: Björn Larsson Rosvall

Hon hindrade ett plan från att lyfta för att stoppa utvisningen av en man till Afghanistan – på måndagen hålls rättegången mot aktivisten Elin Ersson som står åtalad vid Göteborgs tingsrätt för brott mot luftfartslagen.

Under strecket
TT
Publicerad

Det var i somras som hon ställde sig upp på ett flygplan på Landvetter flygplats för att stoppa utvisningen av en man till Afghanistan. Hon vägrade att sätta sig trots upprepade tillsägelser från kabinpersonalen. Planet skulle flyga från Landvetter till Istanbul, men kom inte i väg till följd av hennes agerande.

Enligt åklagaren erkänner kvinnan sitt faktiska handlande. Men hon har invändningar på moralisk grund och tycker heller inte att agerandet är brottsligt eftersom planet inte var i luften.

Annons
Annons
Annons