Rättegång mot Arla inleds i augusti

I slutet på augusti inleds rättegången mot Arla Foods. Den nordiska mejerijätten har stämts på 67 miljoner kronor av den danska konkurrenten Hirthals. Arla Foods misstänks för att ha missbrukat sin dominerande ställning.

Under strecket
Publicerad
Annons

Den 25 augusti kommer den juridiska processen mot mejerijätten Arla Foods i Danmark att inledas. Arla Foods, som har cirka 90 procent av den danska marknaden, riskerar böter för att ha missbrukat sin dominerande ställning. Enligt Hirtshals mejeri har Arla betalat kedjan Metro för att de ska ta bort Hirtshals produkter från hyllorna och istället ta in Arlas egna. Arla har i sin tur hävdat att det hela handlade om ett marknadsföringsbidrag till Metro på 200 000 danska kronor, som skulle användas till Metrokedjans 40-årsjubileum.

Det var i oktober 2003 som den danska konkurrensmyndigheten gjorde en gryningsräd mot Arla. Sedan dess har den danska ekobrottsmyndigheten utrett fallet. I början av mars lämnade Hirtshals in en skadeståndsansökan till Arla på knappt 67 miljoner kronor.
Enligt den danska tidningen Politiken vill inte åklagare Hans Jacob Folker uppge vilka bötessummor som kan komma på tal om Arla Foods fälls. Det kommer dock att handla om ”en större summa eftersom det rör sig om en större versamhet”, enligt Folker.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons