Misstänkt torpeds dna i hittad vapenväska

”Jag påstår att Uzbekistan är uppdragsgivare till detta mordförsök”. Den misstänkte torpeden pekas ut av åklagaren i fallet med mordförsöket 2012 i Strömsund på en uzbekisk regimkritiker. Den misstänktes dna finns på och i en väska där det vapen som hittades efter dådet låg.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad
En unik rättegång har börjat. För första gången ställs en person inför rätta i Sverige misstänkt för ett attentat beställt av en utländsk stat  – diktaturen Uzbekistan. David Nazarov, son till den uzbekiske imam och regemkritiker som utsattes för ett mordförsök, längst till vänster, åklagaren Christer Pettersson, tredje personen från vänster. Den åtalade mannen i mitten tillsammans med sin försvarsadvokat till höger och en tolk till vänster, i tingsrätten i Östersund.

En unik rättegång har börjat. För första gången ställs en person inför rätta i Sverige misstänkt för ett attentat beställt av en utländsk stat – diktaturen Uzbekistan. David Nazarov, son till den uzbekiske imam och regemkritiker som utsattes för ett mordförsök, längst till vänster, åklagaren Christer Pettersson, tredje personen från vänster. Den åtalade mannen i mitten tillsammans med sin försvarsadvokat till höger och en tolk till vänster, i tingsrätten i Östersund.

Foto: Marcus Ericsson/TT
Annons

En 37-årig uzbekisk man misstänks för att 2012 ha försökt mörda den exiluzbekiske regimkritikern och imamen Obid Nazarov vid dennes bostad i jämtländska Strömsund.

Chefsåklagare Krister Petersson vid internationella åklagarkammaren i Stockholm beskrev hur den tilltalades telefon via mobilmaster kan lokaliseras till Strömsund en minut före attentatet, 12.29 den 22 februari 2012, för att 12.33 röra sig söderut från orten. Mannens dna finns också på en väska med det vapen i som förmodas ha använts och hittades i närheten. En sådan väska köptes av den misstänkte dagen före.

Annons
Annons
Annons