X
Annons
X
Film
Recension

Råttatouille Råtta i högform får Paris att glittra

Det är en händelse som nästan liknar en tanke. Dagen efter visningen av Nickolaus Geyrhalters dekorativt dystra dokumentärfilm om den industriella livsmedelsproduktionen, Vårt dagliga bröd, ser jag Råttatouille, Disneys och Pixars nya animationsäventyr som utspelar sig i ett parisiskt restaurangkök. Den förra berättar om det stora och ständigt växande avståndet mellan producent- och konsumentled och en eskalerande kunskapsförstörelse. Folk vet inte längre och bryr sig heller inte om vad deras maträtter innehåller eller hur de framställs. Man offrar kvalitet och njutning för att vinna litet tid och litet pengar. Den senare beskriver den motsatta rörelsen: det genuina matintresset.

De två fenomenen uppträder parallellt: dels alla frysdiskar fyllda med färdiglagad geggamoja, dels tv-kockar och kokboksexplosion. Råttatouille predikar matglädje.

Annons
X
Annons
X
Annons
X