Krönika

Stina Cederholm:Rätt ställe vid rätt tidpunkt

Stina Cederholm
Under strecket
Publicerad
Annons

Att gå med barn på restaurang är något som är görligt i dag. Det var inte för så länge sedan en miljö som kändes allt annat än barnanpassad. Förr om åren behövde man alltid tvätta håret när man varit på krogen och det hände att man hade rökhosta – trots att man inte tagit ett enda bloss. Den 1 juni är det tio år sedan det infördes rökförbud på alla serveringar i Sverige. Jag minns hur märkligt det såg ut med alla som stod och bolmade på trottoarerna utanför stadens krogar. I dag känns det lika otänkbart att det någonsin varit tillåtet att röka inne på krogen.

Med rökförbudet kom också en ny potentiell publik: de föräldralediga och barnfamiljerna.

Stadens fik och restauranger mötte denna nya kundgrupp med blandad tillgänglighet – där behoven plötsligt kom att handla om plats för barnvagn och skötbord på toaletten.

Lite tid har gått sedan dess. Och viljan för barnfamiljer att upprätthålla den urbana livsstilen har inte minskat. Många är också ställena som håller öppet hela dagarna och vars meny är så flexibel att det funkar utmärkt att vara ett sällskap i olika åldrar. I veckan guidar vi till några familjevänliga restauranger. Min erfarenhet är att det ofta handlar om att välja rätt tidpunkt. Då blir det som trevligast både för en själv och andra.

Stina Cederholm är redaktör för SvD Magasinet. 

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons