Annons

Rätt pilsner fångar snigeln

Den torra sommaren har gjort livet surt för trädgårdarnas gissel mördarsnigeln. Än värre öde mötte de sniglar som vågade sig fram i skånska Mölle, för där testade vi en snigelfälla.

Under strecket
Publicerad

Säg mördarsnigel och varenda trädgårdsodlare söder om Dalälven får något mordiskt i blicken. Själv har jag min täppa i skånska Mölle, en trakt som är svårt hemsökt av de fruktade, brunröda odjuren. Eller var, ska jag säga. De två senaste somrarnas torka och en förhållandevis kall skånsk vinter har decimerat antalet djur ordentligt. I år, när det var så torrt att det lät som om korna tuggade knäckebröd på fäladen utanför husknuten och trutarna flämtade i bastuvattnet ute i Öresund, var sniglarna lika sällsynta som snögubbar på midsommarafton. Därför är den test av en ny ekologisk snigelfälla, Slugtrap Easy, som den kallas, som jag gjorde i sommar inte helt rättvisande. Det fanns inte många mördarsniglar att locka i fällan.

Det har varit desto talrikare tidigare år. I skymningen, när daggen fallit, kom de om regnsomrarna som en spansk armada inseglande på gräsmattan och skövlade allt som kom i deras väg. Att odla annat än potatis i landen var inte att tänka på. Själv övergick jag i sommar till att så dill, persilja, sallad och annat gott som sommarmatlagningen tarvar, i jordsäckar som jag sedan placerade på en ställning dit marodörerna inte nådde. Miniodlingen prunkade i tre våningar och såg ut som Babylons hängande trädgårdar tills en storm raserade alltihop en ovädersnatt. Det utvecklades olika slags jaktmetoder i byn när trädgårdsägarna gick till motattack i daggiga och skumma sommarkvällar.

Annons
Annons
Annons