X
Annons
X

Rått och hjärtligt i köttbutiken

Det finns en växande lust att handla mat som man gjorde förr, i små specialiserade butiker. På kort tid har köttaffären Lennart & Bror på Birger Jarlsgatan fått många stammisar.

1/2

Att jobba nära kunderna är viktigt för Fritjof Andersson och Rasmus Ek som driver köttbutiken Lennart & bror.

Foto: MALIN HOELSTAD
2/2

De färska korvarna är populära när det är grillsäsong.

Foto: MALIN HOELSTAD

Gymnasiekompisarna Fritjof Andersson och Rasmus Ek, utan bakgrund från matbranschen, hade en dröm om att starta en lokal köttaffär. Den skulle ha nära kontakt med sina kunder, som skulle kunna ta sig ett glas på fredagseftermiddagen samtidigt som de köpte med sig en bit entrecôte, som hängmörats i butiken.

Två strävsamma år efter det att idén kläckts, öppnade de Lennart & Bror på Birger Jarlsgatan 83. Det är en kött- och charkbutik med en mindre lunchservering och en växande delikatesshörna med såser, ostar och närodlade grönsaker.

Varken Fritjof Andersson eller Rasmus Ek, bägge 28 år, vill kalla sig matnördar. Men de har båda ett stort intresse för kött. Ofta har de handlat kött i Stockholms saluhallar, men har slagits av att handlarna haft för lite tid till att prata med sina kunder.

Annons
X

Gradvis föddes idén till en egen butik.

– Jag minns att vi tittade på Per Morberg där han i sitt program sa "prata med er lokala slaktare", och vi insåg att det inte finns några sådana i centrala Stockholm. Det slog oss också att varje stadsdel har sin egen fiskaffär, men inte någon köttbutik, säger Rasmus Ek.

När de väl hade bestämt sig, efter inrådan av köttexperten Håkan Fällman om att först läsa hans bok "Kött", ägnade de två år till att utbilda sig, hemma i Sverige och på en köttgård i Wales.

Butiken är rustikt inredd med vitt industrikakel på väggarna och klinkers på golvet. För lunchgäster som vill äta en hemmagjord currywurst i baguette finns några höga träbord med pallar. I slutet av veckan bänkar sig dryckesgäster när det bjuds till "pubkväll".

– Vi hade en bild av att man skulle ta ett glas vin när man planerade middagen. Det har vuxit till att bli pubkvällar. Då kommer många stammisar, det är en blandning av folk, men de flesta bor häromkring", säger Fritjof Andersson.

Utbudet varierar, dels för att anpassas efter säsong, dels för att kvaliteten på kött ser olika ut vecka för vecka. De åker själva ut till slakterierna och väljer ut vilket kött de vill ha.

– Ser ryggbiffen inte tillräckligt fin ut en vecka, väljer vi kanske att satsa mer på fläsk, säger Fritjof Andersson.

Det som efterfrågas mest just nu är mald högrev till hamburgare, men även de färska korvarna, som flera kunder kommer in och handlar när SvD är på besök, är populära så här i grillsäsong.

– Folk frågar mycket om köttet är svenskt. Annars vill de veta vart ifrån det kommer eller hur man bäst ska tillaga olika delar. Folk har blivit mer medvetna och vill äta med gott samvete. Det kan man göra om man köper kött av oss, säger Fritjof Andersson.

Hanna Dunér

Annons
X

Läs även

Annons
X
Annons
X

Att jobba nära kunderna är viktigt för Fritjof Andersson och Rasmus Ek som driver köttbutiken Lennart & bror.

Foto: MALIN HOELSTAD Bild 1 av 2

De färska korvarna är populära när det är grillsäsong.

Foto: MALIN HOELSTAD Bild 2 av 2
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X