Rätt miljöbil ger bästa ekonomin

Miljöbil i firman verkar perfekt, men det är inte alltid som förarens och företagets intressen stämmer överens. Med en förmånsbeskattad elbil stannar månadskostnaden för tjänstebilsföraren på under 400 kr efter skatt. Men företaget, som får betala desto mer för elbilen, kommer billigast undan med en etanoldriven Golf.

Under strecket
Publicerad
BMW i3.

BMW i3.

Foto: JONAS FRÖBERG
Annons

Skälen att ha en miljöklassad förmånsbil har skiftat en hel del under de senaste åren, beroende på att reglerna ändrats och – framför allt – skärpts. Etanolbil var hett under några år, för att sedan klinga av. I dag är det inte lika enkelt att hitta en miljöbil som uppfyller krav och förväntningar från både anställd och företag.

För att en bil ska ge nedsatt förmånsvärde krävs att den antingen kan laddas från elnätet (elbilar och laddhybrider) eller drivas med gas. Då sätts det förmånsgrundande beloppet först ned till motsvarande vanlig bil, och sedan med ytterligare 40 procent (som högst 16 000 kronor). Bilar som drivs med etanol, raps och gasol samt hybrider utan möjlighet att ladda från elnätet ”rabatteras” bara till närmaste vanliga modell.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons