Annons
X
Annons
X
Litteratur
Recension

Leni är ett sockerhjärta Rätt in i minsta detalj

(uppdaterad)

Leni är ett sockerhjärta

Författare
Genre
Barnbok
Förlag
Rabén & Sjögren, 32 s. Förlagets rek. ålder: 3–6 år

Mönster och åter mönster. Rutigt, randigt, geometriskt, vågigt, prickigt och bolligt samspelar med lekfullt crazy 50-talsanda i Emma Adbåges bilderboksberättelse ”Leni är ett sockerhjärta”.

Berättelsen om hur Leni når fram till att erkänna att man kan vara såväl kaxig unge som sockerhjärta är en fröjd att läsa. Bildytor, minspel, övrig gestik och miljöskildring samverkar in i minsta detalj med texten till en sammangjuten helhet.

Emma Adbåge arbetar med hela uppslag och i vart och ett använder hon miljöskildringens uttrycksmöjligheter i form av fond-, bakgrunds- och sidperspektiv för att skapa eller understryka spänningsmoment. Utöver rummets vinklar, vrår och hörn tilldelas en mängd statister – katter, barn och grannar – roller i berättelsens tablåer. I dessa följer vi hur Leni med pappa på kaféet, på gatan och sist hemma i köket envisas med sitt ”vuxen” för att i den sista vända även ”sockerhjärta” till sin fördel.

Annons
X

Precis som i förra årets ”Vi hittar Smulbert” och ”Fylla år” har Emma Adbåge med denna bilderbok skapat en läsupplevelse som ställer krav på sin läsare för full utdelning. Varje lite klädnypa, varje finurlig blinkning, varje omsorgsfull knuten knut och varje fiffigt drag från Leni måste uppmärksammas och tas på stort allvar.

En omsorgsfull läsning av alla dessa detaljer i bild och ord ger mersmak, och gör att boken håller för att läsas många, många gånger.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X