Rätt forskning ger fett guldläge för Karlshamns

Under strecket
Publicerad
Annons

Vi lever i hälsofrämjandets tidevarv och tidningarna svämmar över av sundhetstips. Är det någonting som hälsobilagorna har lärt oss är det att vi ska äta fett från växtriket i stället för djurriket. Gynnsamt för Karlshamns, som specialiserat sig på vegetabiliska fetter.
Bolaget tillverkar fetter åt livsmedelsindustrin, verkstadsindustrin och foderindustrin. Livsmedelsfetter är klart störst, med drygt 70 procent av koncernens samlade omsättning. Fettet hamnar som fyllning och överdrag i choklad, snacks, margarin, majonnäs och pulversoppor, samt i tvålar och make-up.

I chokladtillverkning är Karlshamns vegetabiliska fetter ett alternativ till kakaosmör. Sedan årsskiftet har priset på kakaosmör stigit, vilket ökar tillverkarnas intresse att ersätta kakaosmör med vegetabiliska fetter. De är betydligt billigare och gör även chokladen mer hållbar och värmetålig.
Enligt en EU-regel som gäller från och med augusti nästa år får choklad kallas choklad så länge max fem procent kakaosmör ersätts med
vegetabiliska fetter. Karlshamns chokladfetter börjar redan nu få stort genomslag och den nya EU-regeln vidgar marknaden för ersättningsprodukter ytterligare.

Annons
Annons
Annons