Annons

Maria Eriksson:Rätt dra in studiestöd vid skolk

Under strecket
Publicerad
Foto: Roald, Berit / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 1

I sitt Almedalstal inledde moderatledaren Anna Kinberg Batra med att beskriva hur hon som ung haft sitt första sommarjobb i en grillkiosk. Vad hade hänt om tonåriga Anna bestämt sig för att skolka från kiosken? Sannolikt hade hon inte haft kvar jobbet särskilt länge. I stället blev det en viktig inledande arbetslivserfarenhet och en träning i att ta ansvar.
Så fungerar arbetsmarknaden. Tyvärr har många svårt att komma in på den och det var också poängen med Kinberg Batras tal. Det finns strukturella hinder som bara politiker kan åtgärda. Men den enskilde individen har också ett ansvar att göra sig anställningsbar.

Därför är de nya hårdare regler för skolk som Centrala Studiestödsnämnden (CSN) införde för några år sedan helt rimliga.
Skolor ska nu rapportera in även gymnasieelever som har några enstaka timmars frånvaro under en månad. Då räknas man inte längre som heltidsstuderande och kan därmed bli utan sitt studiebidrag. Tidigare kunde man skolka upp till en dag i veckan utan att bli rapporterad.
I går presenterade CSN statistik som visade att 22 000 elever förra läsåret fått sitt studiestöd indraget.

Annons
Annons
Annons