Annons
X
Annons
X

Rätt av S och V att hoppa av debatten

BRÄNNPUNKT | PARTILEDARDEBATT

Om man vill ha fram alternativen i svensk politik är det onödigt att lägga upp frilägen för regeringen.
Erik Laakso

När Allians för Sverige bildades fick Sverige två tydliga regeringsalternativ ställda mot varandra. Ända sedan dess har alliansregeringen haft ett tydligt mål att visa dessa två alternativ mot varandra, och de har tjänat på upplägget. Framgångsrikt drev de oppositionen i armarna på varandra så att valet 2010 fick ett organiserat, om än brokigt, rödgrönt regeringsalternativ som alternativ till ett enigt och välfungerande borgerligt.

Det ligger på alla sätt i regeringens intresse att få kommande val att framstå som ett val mellan två olika alternativt. Om därför Sverigedemokraterna framstår som en del av det andra alternativet, gynnar det regeringen.

Annons
X

Det inte alltså inte underligt att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet väljer att avstå från söndagens debatt i SVT:s Agenda. När Agendaredaktionen väljer att ställa regering mot opposition i en placering som ställer två block mot varandra, spelar man regeringen, men också Sverigedemokraterna, i händerna.

Med Åkesson tätt intill Romson, Juholt och Ohly bjuder man regeringen på möjligheten att peka ut dessa tillsammans som alternativet i svensk politik. Eftersom Sverigedemokraterna aldrig kommer ingå i en regeringskoalition med de rödgröna partierna inblandade är det en falsk bild man bjuder tittarna på.

Agenda hade lätt kunnat förutse hur dumt det var att bestämma en sådan placering, och istället valt ett annat upplägg för debatten. Nu står redaktionen där de står utan att kunna backa. Därför får vi en falsk och rumphuggen debatt på söndag. Åtta pulpeter med en meters mellanrum och utlottad placering hade gjort att Agenda aldrig hamnat i den här trista situationen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det var klokt av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet att avstå debatten när de blir ihopklumpade med Sverigedemokraterna. Redaktionen må ha tyckt att det var enklast att ha oppositionspartier mot regeringspartier, men om man vill ha fram alternativen i svensk politik är det onödigt att lägga upp frilägen för regeringen.

  Varför vill Agenda bjuda Alliansen på det?

  ERIK LAAKSO

  fristående socialdemokratisk debattör

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X