Annons

”Rätt att ta ställning mot nationalpopulismen”

Annie Lööf och Jan Björklund.
Annie Lööf och Jan Björklund. Foto: Claudio Bresciani/TT

KULTURDEBATT | Johan Wennström omfamnar Yoram Hazonys tanke att nationalismen i form av nationalstaten respekterar individers rättigheter och ger minoriteter trygghet. Men Hazonys beskrivning av nationalstaten som historiens räddning är falsk, skriver Ulf Öfverberg, liberal skribent.

Under strecket
Publicerad

Filosofen Karl Popper, 1992.

Foto: ECKEHARD SCHULZ/APBild 1 av 2

Ulf Öfverberg

Bild 2 av 2

För det öppna samhällets arkitekt, filosofen Karl Popper, var det habsburgska imperiets fall efter första världskriget en katastrof. Han och hans gelikar i Wiens progressiva kretsar såg dubbelmonarkin Österrike-Ungern som ett mångkulturellt imperium där en rad olika nationaliteter, kulturer och religioner samexisterade sida vid sida, och möjliggjorde en framgångsrik tillvaro såväl för den judiska gruppen som för andra minoriteter.

Det är raka motsatsen till det Johan Wennström påstår när han läser den politiske teoretikern Yoram Hazonys plädering för nationalismen (SvD 30/1) . Hos Wennström och Hazony är det imperierna som förtrycker minoriteter och kränker individers rättigheter medan nationalismen i form av nationalstaten respekterar rättigheterna och ger minoriteter trygghet.

Annons
Annons
Annons