Annons

Linda Nordlund:Rätt att överväga fotboja och förvar

Gärningsmannen bakom dådet på Drottninggatan hade sökt asyl, men fått avslag. Varför utvisades han inte?
Gärningsmannen bakom dådet på Drottninggatan hade sökt asyl, men fått avslag. Varför utvisades han inte? Foto: Tomas Oneborg
Publicerad

Den 39-årige uzbeken, Rakhmat Akilov, som körde lastbilen och mördade fyra människor i fredags eftermiddag, har sökt asyl i Sverige men fick avslag förra sommaren. Sedan dess har han hållit sig undan, och i februari utfärdades en efterlysning. Många frågar sig varför Akilov inte har utvisats – särskilt som Säpo hade fått in uppgifter om att han sympatiserade med terrorsekten Islamiska staten (IS).
”Det gör mig frustrerad. Om man får avslag måste man åka hem – annars har vi ingen ordnad migration”, sade statsminister Stefan Löfven till Expressen (9/4).

I sak är det förstås lätt att hålla med statsministern. Men nog är det frustrerande att de politiker som är ansvariga för asylsystemet inte vet hur regelverken de skapat fungerar? Det går inte att utvisa uzbeker mot deras vilja. Uzbekistan är nämligen ett av de länder som vägrar att ta emot tvångsutvisade. Och då en utvisning inte kan genomföras utan att personen i fråga samarbetar, uppfylls heller inte kraven för att Migrationsverket ska kunna ta denne i förvar.

Annons
Annons
Annons