Ratos säljer sin del i Kronan

Under strecket
Publicerad
Annons

Kronans Droghandel är en av Nordens största och äldsta distributörer till hälso- och sjukvården. Bolaget äger också ett dotterbolag i Finland. I förra veckan såldes dock dotterbolaget i Norge.

– Det var omöjligt att fortsätta på den norska marknaden på grund av ny lagstiftning där. Vi är ändå glada att vi lyckades rädda bolaget med personal och hitta en ny stark brittisk ägare, säger Annika H Alström, informationschef vid Kronans Droghandel med huvudkontor i Mölnlycke, strax söder om Göteborg.
Ratos försäljning, inräknat den förlustbringande försäljningen av det norska dotterbolaget, ger sammantaget en så kallad exitvinst på 115 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande från Ratos.
Enligt Annika H Alström kommer ägarföränd-ringen inte att innebära några förändringar för personalen inom Kronans Droghandel som har totalt 460 anställda i Mölnlycke, Enköping, Malmö, Borlänge och Uppsala.
Kronans Droghandel skickar varje dag läkemedel till Sveriges alla apotek. Bolaget distribuerar också medicintekniska produkter till sjukhus och vårdinrättningar.
Den andra distributören i Sverige är Tamro med huvudkontor i Finland. Bolaget, som tidigare var svenskägt och gick under namnet ADA, ägs till 35 procent av tyska Phoenix och närmare en femtedel innehas av det svenska Apoteket.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons