Annons
X
Annons
X

Ratade unga hanar blir vuxna förlorare

Att misslyckas i kontakterna med honor som ung minskar chanserna att lyckas para sig även senare. Det visar en ny studie bland sebrafinkar, som tyder på en ”förlorareffekt” även i sociala sammanhang.

(uppdaterad)
[object Object]
Sebrafink. Foto: FOTO FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Förlorareffekten, eller ”the loser effect” som den kallas på engelska, är omskriven i forskningsvärlden. Den innebär att ett djur som förlorat en kamp löper större risk att undvika framtida kamper, medan ett djur som vunnit oftare söker sig till nya strider mot andra motståndare och därmed kan vinna fördelar.

En ny fransk studie som presenteras i Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences visar att det finns en liknande effekt även när det gäller sociala förmågor, något som tidigare inte varit känt.

Forskarna har upptäckt att sebrafinkshanar (Taeniopygia guttata) som misslyckas med att para ihop sig med en hona under ungdomstiden, löper större risk att inte lyckas göra det med honor han stöter på som vuxen heller.

Annons
X

– De verkar bli mindre intresserade helt enkelt. De närmar sig honor i mindre utsträckning, säger Mylene Mariette, doktor i biologi, som lett studien vid universitetet Jean Monnet.

Forskarna skulle egentligen testa om sebrafinkshanar som umgåtts med honor under tiden som ung hade fördelar av det som vuxen, jämfört med en hane som bara umgåtts med andra hanar.

–Vi trodde att honorna skulle ha en positiv effekt på hanens uppförande, men det blev snarare tvärtom, på grund av de hanar som haft dåliga upplevelser.

Det märktes däremot ingen större skillnad mellan hanarna som umgåtts med hanar och de hanar som lyckats para ihop sig med honorna.

Hon är övertygad om att det är själva misslyckandet som har betydelse. Sebrafinkshanarna hade nämligen inte varit mindre sociala än de andra. I studien fanns också vissa hanar som fått mindre mat som ungar, vilket visat sig göra dem mindre populära senare i livet. Men i de här fallen kunde fysisk attraktivitet ha mindre betydelse än det sociala misslyckandet.

–Det vore väldigt intressant att se vad som orsakar effekten –om det är hanen som slutar att uppvakta, eller om det var honan som på något sätt upptäckte att hanen hade blivit avvisad tidigare, säger Mylene Mariette.

Men en sebrafink som misslyckats som ungdom behöver inte misströsta. Förlorareffekten klingar av och när forskarna följde upp fåglarna två månader efter studien var de avvisade hanarna minst lika populära igen.

QUIZ | Har du koll på åren som gått?

2012: Vilket öknamnfick skandalkaptenen? quiz.svd.se 2011: Katastrofer ochstörtade diktatorer quiz.svd.se 2010: Vad minns duav skandalernas år? quiz.svd.se
Annons
Annons
X

Sebrafink.

Foto: FOTO FREDRIK SANDBERG / SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X