Annons
X
Annons
X

Ratad Sacrédeus får stöd

Riksdagsledamoten Lennart Sacrédeus ska ha en topplats på kristdemokraternas lista till EU-valet. Det kräver hemdistriktet Dalarna. Valberedningens beslut att rata honom kritiseras nu även av partiets ledning.

Strax före jul offentliggjorde kd:s nomineringskommitté sitt förslag till lista inför EU-parlamentsvalet i juni. Ella Bohlin toppar valsedeln. Men den som, räknat i antal kryss, kom på fjärde plats i partiets interna provval, Lennart Sacrédeus, finns inte med bland de 50 namnen på valberedningens lista.

– Nu siktar vi in oss på en ny generation politiker, motiverade Göran Sydhage, ordförande i nomineringskommittén.

Sedan dess har debatten varit intensiv. Det är ”helt obegripligt” att Lennart Sacrédeus ratas, skriver riksdagskollegan Annelie Enochson på sin blogg, och påpekar att han är den kandidat som i provvalet fick flest ringar, det vill säga är den som flest ville placera högst upp på listan.

Annons
X

Nu höjs även kritiska röster i partiets ledning. Bengt Germundsson, ledamot i partistyrelsen och kommunalråd i Markaryd, tycker att nomineringskommitténs agerande är ”väldigt märkligt”.

– Jag är förvånad över att man har ställt honom utanför, med de motiveringar som man ger. Man bygger en inre spänning och en inre konflikt i partiet genom att så uttalat välja att lyfta bort den person som har fått det starkaste stödet.

Listan till EU-parlamentsvalet ska fastställas av partifullmäktige den 16 januari, och sista ordet är ännu inte sagt. Flera ombud är redo att agera för att Lennart Sacrédeus ska lyftas in på valsedeln, uppger SvD:s källor. Partidistriktet i Dalarna, där han bor, har redan beslutat att kräva en topplacering för Sacrédeus, sannolikt plats fem.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det finns en grupp i kristdemokraterna som skulle sakna honom om han inte stod på listan, säger vice ordförande Krister Svensson.

  Enligt partisekreterare Lennart Sjögren har förslaget till valsedel orsakat en ”förhållandevis liten” diskussion i partiet. För egen del har han bara tagit emot tre-fyra telefonsamtal, och ett tiotal mejl.

  – Och det har varit blandade reaktioner.

  Själv förhåller sig Lennart Sjögren ”neutral”, och betonar att det är upp till partifullmäktige att fatta beslutet.

  – Det är viktigt att de 74 ombuden funderar igenom både vad som är bäst för partiet, men också vad de tror att de medlemmar de representerar tycker.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X