Annons
X
Annons
X

Raslagar kan ge massomflyttning

Nya lagar om raskvotering i Sydafrika hotar att driva fram massomflyttning. Särskilt i Västra Kapprovinsen kan över en miljon beröras.

Det styrande partiet ANC planerar flera nya arbetsmarknadslagar som blivit hett omstridda. En handlar om rassammansättningen på arbetsplatserna och föreskriver att personalstaben ska spegla den etniska fördelningen i landet som helhet.

Det finns redan en lag om raskvotering på arbetsplatser med fler än 50 anställda, men arbetsmarknadsministeriet föreslår nu att man slopar en formulering som tillåter regionala skillnader.

Det nya lagförslaget gör ingen skillnad mellan de nio provinserna trots att den etniska sammansättningen varierar kraftigt. I stället ska raskvoteringen baseras på nationell statistik.

Annons
X

Det vållar speciella problem i Västra och Norra Kapprovinserna. Medan svarta utgör majoriteten i resten av landet är de i dessa två provinser i kraftig minoritet, medan färgade och vita är i majoritet. Färgad är i Sydafrika benämning på en person av blandad etnisk härkomst.

Om arbetsplatserna tvingas följa den nationella etniska fördelningen ska 73 procent vara svarta. 11 procent färgade, 3 procent indier och 13 procent vita. I dag är 55 procent av de ekonomiskt aktiva i Västra Kap färgade, 30 procent svarta, och 15 procent vita.

Dirk Hermann, ledaren för den lilla fackföreningen Solidariteit, som är i huvudsak vit, varnar för att orealistiska raskvoteringsmål kommer att leda till att minst en miljon färgade förlorar sina jobb.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Nästan 80 procent av de färgade som i dag har jobb i Västra Kap skulle behöva flytta till andra provinser, medan mer än en miljon svarta måste flytta till Västra Kap.

  Solidariteit har på Youtube postat ett tv-klipp där ANC:s presstalesman Jimmy Manyi säger:

  –Den här överkoncentrationen av färgade i Västra Kap är inte bra för dem. De bör spridas över hela landet. De är i överflöd där de är nu och måste se på hela landet var de kan möta efterfrågan.

  Det största oppositionspartiet Democratic Alliance anar politiska ränksmiderier bakom förslaget. DA har makten i Västra Kap med en väljarkår som är i huvudsak färgad och vit, medan ANC:s väljare nästan uteslutande är svarta. Man misstänker att planen går ut på att ta makten i provinsen. Västra Kap är ANC:s främsta måltavla, eftersom den är den enda där DA styr och dessutom sköts bättre än de ANC-styrda provinserna.

  DA satsar på att göra Västra Kap till en mönsterprovins som får ANC-väljare i resten av landet att byta parti.

  Sydafrika ska hålla lokalval i år och förslaget kan skapa ett kraftigt bakslag för ANC i Kap. En ANC-ledare i Västra Kap, Songezo Mjongile, säger att man ska diskutera lagförslagets oförutsedda konsekvenser med arbetsmarknadsministern:

  –Vi manar nyliberaler som DA, Solidariteit och andra högerpartier att inte röra upp rasmotsättningar. Illvilliga tolkningar av förslaget syftar till att skapa polarisering.

  Den största fackföreningen i Västra Kap, det ANC-allierade textilarbetarförbundet, varnar för att kritik mot lagförslaget underblåser rasmotsättningar. Det hör till bilden att det redan finns spänningar mellan färgade och svarta i Västra och Norra Kap.

  På den lokala handelskammaren, Cape Chamber of Commerce, säger presidenten Michael Bagraim, att en sådan lag är dömd att misslyckas.

  –Näringslivet vill inte tvingas använda påtvingad migration för att möta krav på raskvotering. För att klara tillväxt och global konkurrens vill vi ha bästa möjliga personal och inte tvingas ställa nya krav om ovidkommande saker.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X