Annons
X
Annons
X

Rasistiska sånger på resa med SD-ledare

Sveriges Radio publicerade idag nya avslöjanden om Sverigedemokraterna. Under en kryssning till Tallin sjunger flera ledande Sverigedemokrater vitmakt-sånger. Bland annat är partiledaren Jimmie Åkesson med och sjunger en snapsvisa om mordet på statsminister Olof Palme.

Radioprogrammet Kaliber publicerade idag material som spelats in med dold utrustning av en reporter som infiltrerat Sverigedemokraternas ungdomsförbund SDU. I början av januari följde reportern med ett 30-tal Sverigedemokrater på en kryssning till Tallin. Kaliber skriver på sin hemsida att det är en konferensresa med politiska förtecken, inte enbart en nöjesresa. Med på färjan finns ungdomsförbundets ordförande Erik Almqvist, vice ordförande William Petzäll, partiledaren Jimmie Åkesson och partisekreteraren Björn Söder.

Efter ett möte festar deltagarna. Reportern, Jimmie Åkesson och ytterligare några personer samlas i en av hytterna. Där fortsätter festen och en av låtarna som sjungs handlar om mordet på Olof Palme.

”Olof Palme gick på bio, han kom ut strax efter tio. Lisbet såg pistolen blänka, strax därefter blev hon änka. Skottet brann, blodet rann. Olof Palme han försvann.”

Annons
X

Enligt Kaliber sjunger alla med, även partiledaren Jimmie Åkesson.

Under resan håller SDU sammanlagt tre konferenser. När det är dags för färjan att lämna Tallin får Kalibers reporter höra deltagarna dra rasistiska och nedsättande skämt om somalier. Enligt programmet kommer en av kommentarerna från Erik Almqvist som är ungdomsförbundets ordförande och som även sitter i partistyrelsen.

Kaliberns reporter är med i en hytt där flera SDU:are lyssnar på musik. Erik Almqvist börjar sjunga en låt som heter Folkligt uppror av gruppen Fyrdung, ”en nordisk revolution där nordanvinden ska vina genom vår evige fiendes märg och ben”, sjunger han.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det där är väldigt typisk vit makt-musiktext, egentligen. Det är inte helt ovanligt att även den här typen av band har sådana här mer symboliska texter, säger Anna-Lena Lodenius som är expert på högerextrema politiska rörelser till Kaliber.

  William Petzäll, vice ordförande i ungdomsförbundet, sjunger med i en låt som heter Sverige har fallit som handlar om att man ska ”ta strid för folk och land”.

  Petzäll börjar även sjunga en låt som heter Friheten leve, skriven av nazisten Sven Olov Lindholm. Enligt Kaliber är låten en av de mest kända nationalsocialistiska kampsångerna i Sverige.

  I en intervju med Kaliber säger William Petzäll att han ironiserar över låtarna. Sveriges Radio uppger på sin hemsida att de avtalat en intervju med Sd-Ledaren Jimmie Åkesson och ungdomsordföranden Erik Almqvist. Men efter att ha hört radioprogrammet ville inte Sd-topparna kommentera den.

  Se filmklipp och lyssna till inspelningen från SDU:s resa sr.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X