Annons
X
Annons
X

Rasistisk liknelse väcker ilska i kommunfullmäktige

En rasistisk liknelse från en sverigedemokratisk ledamot skapade upprörd stämning i Västerviks kommunfullmäktige på måndagen. ”Det blev extra pinsamt av att han skrattade så gott själv”, säger kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson (M).

Under en debatt om vindkraft i Västerviks kommunfullmäktige höll en vänsterpartist ett anförande där hon värnade om fågellivet. Hon berättade att det utanför hennes bostad är vanligt med tjäderspel och poängterade hur viktigt det är för fortplantningen med flera honor.

En SD-ledamot kommenterade anförandet med: ”För övrigt måste det vara en väldigt lycklig tupp. Han är säkert muslim”.

– Vår avgående gruppledare Bo Karlsson gick direkt upp i talarstolen och bad om ursäkt, berättar Anders Loman, tillträdande gruppledare för SD i Västervik.

Annons
X

– Jag själv tänkte: Vad håller han på med? Det är viktigt att hålla sig till ämnet och sakfrågan, tillägger Anders Loman.

**Kommunstyrelsens ordförande **Harald Hjalmarsson (M) är starkt kritisk till uttalandet.

– Det blev extra pinsamt av att han skrattade så gott åt sitt eget skämt, säger han till SVD.

Vad kan komma att ske?

– Jag tycker att Bo Karlsson ställde sig upp och gjorde ett mycket bra och snabbt avståndstagande. Men vi ska ha gruppledarmöte för att diskutera mer. Frågan är större än påhoppet i går. Vi hoppas att det leder till något gott.

Är kränkande uttalanden en trend i kommunstyrelsen?

– Inte bara i vår kommunstyrelse. Det händer då och då att ledamöter gör övertramp. Personangreppen har blivit fler. Det goda samtalet är satt på undantag.  Det är en klar försämring sedan jag började för tolv år sedan. Ledamöter säger saker och lägger ut det i realtid i sociala sammanhang för att hinna med i mediebruset. Jag vill ha en arena för dialog. Det är ingen bra trend, säger Harald Hjalmarsson.

**Sverigedemokraterna har inte **bestämt sig för om de kommer att gå vidare internt.

– Ursäkten är framförd. Jag vet inte mer vad som händer, säger Anders Loman.

SvD har sökt ledamoten för en kommentar.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X