Annons

Merete Mazzarella:Rasisten som mötte vänlighet och argument

Derek Black talar vid Champions of Jewish Values International Awards Gala 2017.
Derek Black talar vid Champions of Jewish Values International Awards Gala 2017. Foto: Michael Brochstein/Alamy

Vissa av studenterna vid universitetet önskade honom en plågsam död för hans engagemang för vit nationalism. Andra föredrog dialog, och det ledde till Derek Blacks uppvaknande och avståndstagande från rasism.

Under strecket
Publicerad

Det har skrivits – och skrivs – oöverskådligt mycket om polarisering, hatprat och annan extremism, men det mesta som skrivs är uppgivet och förslagen på utvägar är få. Inte minst därför är det välkommet med en bok som rymmer hoppfullhet, en hoppfullhet som ingalunda är vare sig blåögd eller lättköpt. Washington Post-journalisten Eli Saslows ”Rising out of hatred: The awakening of a former white nationalist” (Doubleday) är en initierad skildring av en ung vit makt-aktivists bakgrund och tankevärld, men också en berättelse om hans uppvaknande. 

Derek Black växte upp i den amerikanska extremhögerns innersta krets. Hans mamma Chloe hade tidigare varit gift med Ku Klux Klan-ledaren och Hitlerbeundraren David Duke, medan pappa Don var Dukes vän sedan ungdomen och initiativtagare till internetforumet Stormfront som han kallade ”ett stridsrop för den vita rasen” (en av de mest aktiva medlemmarna var Anders Behring Breivik).

Annons
Annons
Annons