Annons

Rasismen avfärdas alldeles för lättvindigt

Händelserna i småländska Forserum där somaliska barn och ungdomar har trakasserats, väcker tanken att även etniskt svenska ungdomar behöver utbildas så att de kan integreras in i det mångkulturella samhället. För såsom det svenska samhället är här för att stanna är även det mångkulturella samhället det, skriver Ihsan Kellecioglu, som arbetar med barn- och ungdomsfrågor.

LÄS MER:
Skolbarn stannar hemma efter hot

Under strecket
Publicerad

Jag läser med avsky det som händer i Forserum i och med de trakasserier som somaliska barn och ungdomar får leva med. Somaliska barn som har flytt från krig och fattigdom söker skydd i ett av världens mest trygga och välutbildade länder och blir i Sverige fortsatt utsatta för olika följder för att de har en annan pigmentskala än normen.

När jag var 12 år flyttade jag från det mångkulturella området Vårby Gård i Stockholm till den lilla orten Norberg i Västmanland. Jag hade aldrig i mitt liv träffat rasister tidigare. I sjätte klass på mellanstadiet fick jag nästan dagligen höra att jag var en neger eller svartskalle för att jag hade en annan bakgrund. Många elever visade tydligt att jag inte var inte välkommen i skolan. Den dagliga rasismen försvann efter ett tag när jag fick fler och fler vänner i Norberg.

Annons
Annons
Annons