Annons

Rasismen är fortfarande ett samhällsproblem

Det krävs en kraftsamling mot en allt mer utbredd vardagsrasism. Riktningen i svensk integrationspolitik måste förändras till att benämna rasismen som problemet, inte ”invandraren”. Det skriver Anton Landehag, nyvald ordförande för Ungdom mot rasism, på FN-dagen mot rasism.

Under strecket
Publicerad

Idag är det FN:s internationella dag mot rasism. Den har sitt ursprung i massakern i Sharpville den 21 mars 1960, där polis sköt ihjäl 69 demonstranter i sin kamp mot den sydafrikanska apartheidregimens rasistiska lagar. Drygt 50 år senare kan vi bittert konstatera att rasism på många sätt fortfarande är en del av det samhälle vi lever i. I ljuset av FN-dagen mot rasism bör vi därför försöka granska det Sverige och den värld vi lever i idag.

Under helgen som gick samlades 100 unga antirasister i Ungdom Mot Rasism till kongress. Tillsammans fattade vi viktiga beslut om framtidens antirasistiska rörelse, och vi lade också året som gått till handlingarna. Ett år som till stor del kan sammanfattas som en nystartad kamp mot en allt mer utbredd vardagsrasism

Annons
Annons
Annons