Annons
X
Annons
X

Rasismdebatt efter lärarmejl

”Kan Du hjälpa mohammed – han kommer nog direkt från mecka”. Den meningen i ett mejl får centerpartisten Hans-Erik Hellborg ångra. Snabbt bildades en Facebook-grupp och media tipsades om ett exempel på rasism.

Det var Merhan Mahmoudi som fick det märkliga svaret från högskolan i Dalarna. Han hade precis blivit antagen, och hade mejlat kursledaren Hans-Erik Hellborg som är universitetslektor för att fråga om registreringen. Svaret blev ”Kan du hjälpa Mohammed – han kommer nog direkt från Mecka”.

På Facebook bildades snabbt en protestgrupp.

Men Hans-Erik Hellborg som är förtroendevald för Centerpartiet i Rättviks kommunfullmäktige gör i kväll en pudel. Han både beklagar och ber om förlåtelse för sin formulering som var avsedd ”för kansliet”.

Annons
X

Du skulle vidarebefordra mejlet men tryckte på fel knapp. Har man alltså den här jargongen inom högskolan i Dalarna?

– Nej, det tror jag inte. Jag kan bara säga vad jag har skrivit. Det kännetecknar inte högskolan i övrigt. Det fanns ingen tanke eller avsikt bakom det här. Det var ett skämt, men det var ju tyvärr inte alls roligt.

Det blir ju lätt att tro att det finns fler sådana här mejl om studenter med utländsk bakgrund på kansliet?

– Det kan ju inte jag svara på för det vet inte jag. Ofta kan man säga saker inom en relation utan att det uppfattas som rasistiskt. På kansliet skulle man inte ha uppfattat mig som det minsta rasistisk eller haft någon synpunkt på det.

Hans-Erik Hellborg säger att han känner sig ledsen över att ha blivit missuppfattad efter ett ”plumpt skämt som gick fel”. Men han menar att problemet nu möjligen är att medier inte ger hela bilden av hur han ”gjorde bort sig”. Han påpekar att han så fort han fattade att han skickat fel, skrev och bad om ursäkt.

Men på nätet rasar nu debatten med krav på Hellborgs avgång. Saken håller också på att bli ett ärende för Centerpartiet i Dalarna.

På högskolan kräver studentkåren i kväll att Hellborg lämnar sin tjänst.

– Vi har pratat med rektorn Marita Hilliges och markerat vår ståndpunkt, att han inte kan vara kvar på sin tjänst vid skolan, säger Nathalie Kronqvist, ordförande i studentkåren, till Dalarnas Tidningar.

Dalarnas studentkår ska också ta personlig kontakt med Mehran Mahmoudi för att visa sitt stöd.

– Det som är chockerande är att Hellborg skriver så här till en kollega. Det kan ju innebära att skolan har lagt en standard där man kan ha den här tonen, säger Mehran Mahmoudi till Dalarnas Tidningar.

Mehran Mahmoudi har efter mejlet bestämt sig för att han inte tänker gå på den kurs han hade antagits till.

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X