Kriget, pappa. Ett tillförlitligt sifferminneRasism, revansch och klass – när Juha blev Jan

Han lär sig felfri svenska, byter namn till Jan Spets och tar dubbla examina. Ändå präglas livet i Sverige av diskriminering och andra trauman. Victoria Rixer, känd från Finnjävlarpodden, har skrivit en samtalsbok om en pappa som längtar efter revansch.

Under strecket
Publicerad
Victoria Rixer bor i Stockholm och är litteraturvetare, journalist och programledare för Finnjävlarpodden på Sveriges Radio.

Victoria Rixer bor i Stockholm och är litteraturvetare, journalist och programledare för Finnjävlarpodden på Sveriges Radio.

Foto: Anna Ledin Wirén
Annons

Det börjar i all enkelhet. Eva är på besök hos sin far Juha, som förtrollad tittar på en dokumentär om ”Rumble in the jungle”, den legendariska matchen mellan Muhammad Ali och George Foreman i Kinshasa 1974. Det är en fight där en gammal och uträknad Ali utstår sju ronder av massivt stryk och i den åttonde plötsligt lyckas fälla en utmattad Foreman. Man förstår genast att det är en allegori över Juhas eget liv, som präglats av trauman kopplade i första hand till hans identitet som finsk invandrare i Sverige. Inifrån köket ropar dottern på hans uppmärksamhet, hon vill att de ska tala om detta svåra.

I något som mer liknar en dokumentarisk samtalsbok än en roman sker det mesta i de kärleksfulla dialogerna mellan far och dotter. Samtalen kretsar kring språk, familj och finländsk historia och från faderns mun får man en levande men gissningsvis tendentiös genomgång av svensk-finska relationer ända från 1500-talet fram till finska inbördeskriget och vinterkriget.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons