Annons
X
Annons
X

Rasism hos Sverigedemokraterna

Utåt tar Sverigedemokraterna avstånd från rasism. Men bakom stängda dörrar framförs främlingsfientliga åsikter, enligt radioprogrammet Kaliber. Inget utbrett problem, säger partiledaren Jimmie Åkesson.

Av SvD
(uppdaterad)
SD-ledaren Jimmie Åkesson. ARKIVBILD.
SD-ledaren Jimmie Åkesson. ARKIVBILD. Foto: FREDRIK PERSSON

Sverigedemokraterna har ansträngt sig för att bli av med stämpeln att partiet är främlingsfientligt och rasistiskt. ”Vi tar bestämt avstånd ifrån rasism!”, står det på hemsidan. ”Sd anser att alla människor har lika värde och att detta värde är och måste vara okränkbart.”

Men tvärtemot vad ledande företrädare säger utåt förekommer främlingsfientliga åsikter bland förtroendevalda och kandidater, visar en granskning som P1-programmet Kaliber gjort. ”De som kommer från de här länderna är väldigt råa och riktiga barbarer...(skratt). De är det, de har det i ryggraden”, låter det på ett internt möte.

Redaktionen har låtit tre reportrar bli medlemmar i SD i Göteborg, Skåne och Stockholm. Utrustade med dold mikrofon har de varit med på ett 30-tal möten. På en tredjedel förekom främlingsfientlig eller rasistisk jargong, enligt Kaliber. ”Titta på de här somalierna. De har redan tio barn. Och alla de här tio ungarna ska ha tio tolv ungar de också. Fy fan, alltså”, är ett exempel.

Annons
X

Partiledaren Jimmie Åkesson har ”blandade känslor” efter programmet.

–Jag reagerar så klart på en del som sägs av våra medlemmar. Men det är inte många sekunders grova uttalanden de hittat, utan ganska få, och det verkar vara samma personer som säger de här sakerna. Det tycker jag bekräftar att det inte är ett utbrett problem, utan några undantag.

Han vill inte kommentera enskilda uttalanden och säger att det är för tidigt att ge besked om partiet kommer att vidta åtgärder.

–Vi får väl försöka skaffa oss en bild av sammanhangen här.

Samtidigt är Jimmie Åkesson ”upprörd och kränkt” över journalisternas arbetsmetod, med smyginspelningar även ”i direkt privata miljöer”.

–Vi har kopplat in jurister.

Ulla Ekström von Essen, idéhistoriker vid Södertörns högskola, som forskar om Sverigedemokraterna, är ”inte ett dugg förvånad” över de uttalanden Kaliber fångat.

–Det här är ett parti som drar till sig människor med den typen av åsikter. Därmed inte sagt att alla sverigedemokrater tycker så. Men ideologin som sådan är ju separatistisk. Man säger att man inte gör skillnad på olika kulturer, men det gör man ändå.

Stockholm TT & SvD.se

Annons
Annons
X

SD-ledaren Jimmie Åkesson. ARKIVBILD.

Foto: FREDRIK PERSSON Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X