Rasfrågan kan ta röster från Obama

Misstankarna om rasism bland vita arbetarklassväljare i gamla industri- och gruvbygder i Appalacherna håller i sig. Tiderna är sällan goda i de här trakterna och nu duggar nedläggningsvarslen tätt.

Under strecket
Publicerad
Är USA redo för en svart prsident? Det är en av frågorna i den pågående valdebatten och svaret kommer snart.

Är USA redo för en svart prsident? Det är en av frågorna i den pågående valdebatten och svaret kommer snart.

Foto: SCANPIX/MONTAGE SVD.SE
Annons

CHILLICOTHE Hösten är den vackraste årstiden i bergskedjan Appalacherna med löv i alla tänkbara schatteringar, men skönheten störs av spåren efter gruvdriften, fabriksruiner och eländiga ”mobile homes” där många bor. Valåret 2008 har fler reportrar än normalt begett sig hit, särskilt till västra Pennsylvania, östra Ohio, West Virginia och sydvästra spetsen av Virginia. Invånarna är ofta vita, med skotsk-irländska rötter, ofta låginkomsttagare och ofta äldre, vilket beror på att ungdomarna måste flytta för att hitta jobb på annat håll.

I den mån de röstar demokratiskt i de djupa dalarna visade årens primärval att de föredrog Hillary Clinton som gjorde stor sak av att hennes far var född i Pennsylvania. Barack Obama fick betydligt färre röster, med undantag för Virginia, där man valde in en demokratisk senator 2006, och kanske väljer in en till i år.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons