Annons

Har döden tagit något ifrån dig så ge det tillbaka. Carls bokRasande hat efter sonens död – outsägligt vackert

Till en början är smärtan efter sonens död så stark att hon förlorar sitt språk. Men författaren Naja Marie Aidt började till sist skriva om förlusten trots allt, i korta fragment som hon fogar ihop kring det hon kallar ”chocktexten”, berättelsen om vad som hände då hon fick beskedet.

Under strecket
Publicerad

Naja Marie Aidt tillsammans med Carl i deras hem 1990.

Foto: PrivatBild 1 av 2

”Det är som om jag drömmer. Jag fryser, jag skakar. Det är som om livet sipprar ur mig. Så börjar jag skrika igen och skriket låter som om det kommer från ett djupt urtillstånd, det är inte min röst, och rösten jag hör skrämmer vettet ur mig.” I sin bok skildrar Naja Marie Aidt känslan direkt efter dödsbeskedet.

Foto: Daniel NilssonBild 2 av 2

Naja Marie Aidt tillsammans med Carl i deras hem 1990.

Foto: PrivatBild 1 av 1
Naja Marie Aidt tillsammans med Carl i deras hem 1990.
Naja Marie Aidt tillsammans med Carl i deras hem 1990. Foto: Privat

Livet började om på en servett. På den skrev poeten Naja Marie Aidt ner några ord, en parafras på en Inger Christensen-dikt. Hon klarade inte riktigt av att spegla Christensens form, skrev valhänt och dröjande. Men så var orden också de första hon skrev på nio månader. Naja Marie Aidt hade inte skrivit en rad sedan den dag i mars 2015 då telefonsamtalet kom. Det fasansfulla telefonsamtal som berättade att hennes son, Carl, låg på Rigshospitalet och svävade mellan liv och död.

Annons
Annons
Annons