Annons
X
Annons
X
(uppdaterad)
Oljepriset

Priset fortsätter rasa – nu är lax dyrare än olja

Inte på hela 2000-talet har den norska kronan varit så billig som nu. För turisterna går det numera att fynda hotell. Men för sådant som snabbmat och cigaretter vet Norge fortfarande att ta betalt. SvD Näringsliv har kollat prisläget när norska kronan reas ut.

Foto: Gorm Kallestad/TT Bild 1 av 1

Bild 1 av 9

Foto: Gorm Kallestad/TT

Laxen dyrare än oljan

4,5 kilo lax kostade på tisdagsförmiddagen mer än ett fat olja, omräknat till norska kronor. Det skriver Bloomberg.

4,5 kilo är det standardmått man använder sig av inom laxbranschen. På ena sidan av skalan finns den norska kronans försvagning och ett lågt utbud av lax, vilket drivit upp priserna. På andra sidan finns kollapsen för oljepriset.

Annons
X
Annons
X
Foto: Hasse Holmberg / TT Bild 1 av 1

Bild 2 av 9

Foto: Hasse Holmberg / TT

Lösgodis räddar gränshandeln

Den viktiga svenska gränshandeln med Norge lär få sig en törn. Men mycket är fortfarande betydligt billigare i Sverige. Dit hör lösgodis som är svindyrt i Norge – över 12 kronor per hekto. Ännu värre prischock ger jordnötter som kan kosta över 200 kronor per kilo i grannlandet.

Men gillar man kycklingfilé, kan man räkna hem flytten till Norge, där just kycklingfilé ofta kostar under 90 kronor kilot.

Desto dyrare förblir bacon med norskt kilopris över 200 kronor, enligt konsumentsajtenDin Side.

För att gynna norska bönder hålls också mycket högre priser på sådant som mjölk (15 kronor/liter), vetemjöl 8 kr/kg) och socker (15 kr/kg) samt en mängd andra livsmedel från det jordbruk som hålls levande i vårt vackra grannland.

Annons
X
Annons
X
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Bild 3 av 9

Foto: Tomas Oneborg

Rea på världens dyraste Big Mac

När det var som värst fick svenskar på besök i Oslo slanta uppåt 120 kronor för en vanlig hamburgermeny. Utan att man ens fick läsk och pommes frites kunde en vanlig Big Mac kosta cirka 60 svenska kronor i grannlandet. Men när det globala så kallade Big Mac index presenteras nästa gång, lär Norge halka ner på svensk nivå. Enligt statistiken kostar en Big Mac cirka 46 NOK i Norge, att jämföra med 43,70 SEK i Sverige. Det är numer helt i linje med växelkursen.

Innan valutan hamnade i dagens utförsbacke, tävlade Norge med Schweiz om att erbjuda världens dyraste Big Mac. Samma burgare i Zürich kostar fortfarande cirka 56 svenska kronor, eller 6:50 SFR (schweizerfranc).

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Paul Sakuma/TT Bild 1 av 1

  Bild 4 av 9

  Foto: Paul Sakuma/TT

  Svindyrt land för rökare

  Rökare måste fortfarande se upp i grannlandet. Det paket som hemma i Sverige vanligen kostar 48–60 svenska kronor, är fortfarande extremt mycket dyrare i Norge. Räkna med minst 100 norska kronor för ett paket "sigaretter";. Här är en sajt för mängder av prisuppgifter.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Pedersen, Terje / TT Bild 1 av 1

  Bild 5 av 9

  Foto: Pedersen, Terje / TT

  Billigare för turisterna

  Kronraset bidrar även till att storstadshotellen blir relativt prisvärda. En helg med två nätter på medelklasshotell behöver inte kosta mer än 2 000 svenska kronor med dubbelrum i centrala Oslo.

  Men faktum är att övernattning på turistlogier aldrig har varit det dyraste med Norge. Tvärtom finns mängder av privat logi som alltid pressat priserna även i de mest turistiska lägena, till exempel längs fjordarna på Norges vackra västkust.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Junge, Heiko / TT Bild 1 av 1

  Bild 6 av 9

  Foto: Junge, Heiko / TT

  Fortfarande dyrt med norsk snabbmat

  I norska skidbackar får många uppleva att även varm korv, "pølse i brød", kan kosta skjortan. Tidigare har snabbmat kostat cirka 60 procent mer i Norge än i Sverige, alltså allt från varm korv till hamburgarmenyer. Klart är att även sunkiga kvartersgrillar kan ta över 100 kronor för en snabbmatsmeny. Men valutarabatten jämfört med i fjol är nu cirka 10 procent, och jämfört med 2009 över 30 procent.

  Dessutom är det välkänt att vanliga restauranger aldrig visat lika extrem prisskillnad mellan Sverige och Norge som just snabbmatställen. Efter det norska valutafallet kan man räkna med 150 kronor för mat på en billigare restaurang och 400 kronor per person med tre rätter på "normal" restaurang. En stor öl kostar cirka 75 kronor.

  Annons
  X
  Annons
  X

  På tre år har norska kronan fallit med 18 procent mot den svenska.

  Bild 1 av 1

  Bild 7 av 9

  [object Object]
  På tre år har norska kronan fallit med 18 procent mot den svenska.

  Norsk kalldusch när kronan rasar

  Det nya året börjar med en kalldusch för norrmännen. Under trettonhelgen handlas norska kronan fortfarande för bara 96 svenska ören på spotmarknaden. Det kan jämföras med en kurs på över 1:30 SEK våren 2009 då den norska kronan slog knock out på den svenska.

  I över 15 år hade den norska kronan varit mer värd än den svenska. Men nu tycks botten ha gått ur – första handelsdagen 2016 var kursen faktiskt bara 95 öre. Klart är att den svaga norska kronan förändrar mycket för de förut så valutastarka norrmännen.

  Annons
  X
  Annons
  X

  Nordsjöoljans pris sedan 2007 är en berg- och dalbana, från som mest kring 140 dollar per fat till nu nedåt 35 dollar per fat.

  Bild 1 av 1

  Bild 8 av 9

  [object Object]
  Nordsjöoljans pris sedan 2007 är en berg- och dalbana, från som mest kring 140 dollar per fat till nu nedåt 35 dollar per fat.

  Oljan är förklaringen

  Det är värdet på den norska oljeexporten som får grannlandets krona på fall. För ett och ett halvt år sedan kostade ett fat Norsjöolja kring 115 dollar, medan priset nu bara ligger kring 37 dollar.

  Bara för ett halvår sedan trodde de flesta att oljepriset skulle återhämta sig till nivåer kring 70 dollar andra halvåret 2016, men nu på nyåret betalas för leveranser i december 2016 bara 46 dollar. "Det är helt enkelt för mycket olja ute på marknaden", konstaterar oljeanalytikerna. Därmed lär den norska kronan förbli svag en längre tid.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Tore Meek/ TT Bild 1 av 1

  Bild 9 av 9

  Foto: Tore Meek/ TT

  Mindre att tjäna på jobb i Norge

  De svenskar som söker sig till Norge för att jobba har fått rejält sämre marginaler på grund av valutafallet. 2009 kunde en sjuksköterska som erbjöds 35 000 norska kronor i månaden för att jobba i Norge, räkna med att det motsvarade över 45 000 svenska kronor. Men nu blir det alltså mindre i svenska kronor än i norska kronor. Samtidigt svalnar arbetsmarknaden i Norge.

  Enligt svenska Vårdförbundet är den lägsta ingångslönen i Oslo för en sjuksköterska utan specialistutbildning cirka 30 000 norska kronor. "Förutsättningen för att det ska löna sig är att är att man bor kvar och spenderar sina pengar i Sverige, eftersom allt är så mycket dyrare i grannlandet", heter det sedan ett års tid på Vårdförbundets sajt.

  Även en ocentralt belägen enrummare kan kosta över 7 000 norska kronor att hyra i Oslo, vars bostadsmarknad påminner om Stockholm.

  Den genomsnittliga norska löntagaren har dock cirka 39 000 norska kronor i månadslön före skatt, att jämföra med att genomsnittslönen i Sverige är knappt 32 000 svenska kronor.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X