Annons
X
Annons
X

Ras för Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna sjunker klart under riksdagsspärren i Skops senaste väljarbarometer. Från 5,0 till 2,9 procent, ett ras som är statistiskt säkerställt.

Av TT
(uppdaterad)
[object Object]
Jimmie Åkesson, partiledare i SD. Foto: SCANPIX ARKIV

Det rödgröna blocket rycker ifrån den borgerliga alliansen, visar opinionsmätningen som är gjord under perioden 28 april–19 maj.

S-V-MP får ihop 50,4 procent och M-FP-C-KD 45,3 procent. Ledningen har ökat från 3,5 till 5,1 procent jämfört med mätningen före.

Båda de politiska blocken gick framåt under perioden, de rödgröna med 2,0 procent och alliansen med 0,4 procent. De senare kan tacka Moderaterna som ryckt uppåt 1,8 procent och åter ligger över 30 procent. Övriga tre allianspartier backade.

Annons
X

”Med den pågående eurokrisen och kort tid till nästa val så koncentreras nu intresset till de politiska blocken. Månadens förlorare är de små partierna utanför riksdagen”, säger Skops analytiker Birgitta Hultåker i ett pressmeddelande.

Det största nederlaget drabbar SD vars väljarstöd nästan har halverats på en månad.

– Det som är väsentligt för oss är hur opinionsläget ser ut på sikt. Den ihållande trenden ser fortfarande positiv ut för oss om man lägger ihop alla de mätningar publicerats under de senaste månaderna, säger pressekreterare William Petzäll.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  TT

  Annons
  Annons
  X

  Jimmie Åkesson, partiledare i SD.

  Foto: SCANPIX ARKIV Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X