Annons
X
Annons
X

Ras för Centern sprider oro i partiet

**”En tyst förtvivlan”. **Efter Center-partiets djupdykning i opinionen sprider sig oron i partiet. Nu står man ”med ryggen mot väggen”. Att luta sig mot landsbygdsväljarna räcker inte som recept, menar två av partiets starkaste ideologiska röster.

Foto: JESSICA GOW OCH OSKAR LÜREN

”Vi vann slaget om ostkakan”. I veckan trumpetade Per Åsling, Centerpartiets ekonomiske talesperson, nöjt ut att Livsmedelsverket lyssnat på protesterna mot ett förbud att sälja opastöriserad mjölk, en viktig ingrediens i en äkta småländsk ostkaka – och i jämtländsk grynost.

– Centerpartiet tog fajten för landsbygden, matkulturen och det lokala näringslivet, förklarade Per Åsling, ordförande för C i Jämtland.

**Samma dag **uppmanade också landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) till köp av svenskt griskött. Grisbönderna är hårt pressade och centerpartister ska driva på för att kommuner och landsting ska köpa svenskt kött. Med historiskt låga opinionssiffror – 2,8 procent i senaste Sifon – söker sig Centerpartiet tillbaka till rötterna på landsbygden. Men i den förra mätningen från SOM-institutet om vilka de viktigaste frågorna är för väljarna så var det bara 1 procent som angav jordbruk/naturbruksfrågor som den mest avgörande.

Annons
X

– Det finns ganska tunga krafter i partiet som vill se mer landsbygdspolitik. Men vi är redan det största landsbygdspartiet. Det genererar för få röster, säger Fredrick Federley, ledamot av Centerns partistyrelse.

Vid den infekterade debatten om Centerpartiets nya idéprogram som härjade för drygt ett år sedan tog han strid för kontroversiella förslag om månggifte, fri invandring och slopad skolplikt. På andra sidan stod den tidigare etikforskaren och lokalpolitiskt aktive centerpartisten Lars Vikinge. Han författade ett motförslag i protest mot det han uppfattade som nyliberalt. En av förklaringarna till de vikade opinionssiffrorna, menar han, är att partiet fortfarande präglas av den uppslitande konflikten.

– Det är det där eländiga idéprogrammet som spökar fortfarande. Vi sitter fast i diskussionen om en stark och en svag stat, säger Lars Vikinge.

Han anser att partiet måste staka ut sin ideologiska kurs.

**– Det enkla **svaret på varför vi behövs är att vi mot högern markerar att klyftorna i samhället måste bekämpas så att människor kan realisera sina drömmar, medan vi mot vänstern har rollen att alltid stå på den enskilda människans sida. Klarar vi av att förtydliga det så behövs vi.

Fredrick Federley förklarar den nuvarande opinionsdippen med att partiet talar för mycket till producenterna – riskkapitalisterna, bönderna, livsmedelstillverkarna – och för lite till konsumenterna, det vill säga medborgarna. Men den långsiktiga utförsbacken handlar om att partiet har smalnat av allt för mycket och ”tappat fokus på det lokala samhället” och här börjar han låta som Lars Vikinge. Båda är inne på att partiet måste bekämpa ”godtycket”.

– Det handlar om att den enskilda människan inte känner att man kan komma fram; man blir bara rundkopplad bland myndigheter. Vi måste hitta den nya samhällsvisionen och där har vi decentraliseringen.

Trots tidigare meningsskiljaktigheter så är också Lars Vikinge och Fredrick Federley överens på en punkt: de är båda djupt oroade för Centerpartiets framtid.

– Vi står med ryggen mot väggen, förklarar Fredrick Federley.

**– Vi är nere **på bara benen. Mest av allt råder det en tyst förtvivlan, säger i sin tur Lars Vikinge.

Annons
Annons
X
Foto: JESSICA GOW OCH OSKAR LÜREN Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X